Тръмп изпрати писма до страните от НАТО: САЩ се умориха да финансира защитата ви

Точно преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе през юли в Брюксел, президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати серия от предупредителни писма до своите съюзници от тази организация, като ги предупреди, че американците са изморени от финансирането защитата на Европа и искат държавите-членки да споделят тежестта.

Единственото от тези писма, което бе оповестено, беше изпратеното на норвежкия премиер Ерна Солберг, според норвежкия вестник VG. В писмото Тръмп посочва, че скандинавската страна е "единственият съюзник на НАТО, който споделя граница с Русия, но няма надежден план да похарчи 2% от брутния вътрешен продукт за отбраната си".

Източник потвърди за Defense News, че няколко други държави-членки на НАТО са получили подобни писма. Междувременно списание "Външна политика" съобщи, че писмата, изпратени до някои от 29-те членове на Алианса, имат същия формат, адаптиран към всяка отделна страна.

Съобщението на Тръмп е ясно: тези нации не изпълняват своите задължения за военни разходи, а следващата среща на върха ще обсъжда кой харчи 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана и кой не.

"Все по-трудно е да се оправдае пред американските граждани, защо някои държави все още не успяват да изпълнят общите ни ангажименти за колективна сигурност", се казва в едно от тези писма. "Затова се надявам да видя твърд ангажимент от [име на страната], за да постигнем целите, по които всички сме съгласни".

Срещата на върха ще започне на 11 юли и ще включва участието на лидерите на всички държави-членки на НАТО, които вече са притеснени. "Срещата на върха без новини ще бъде добра среща на върха", каза неназован европейски дипломат, цитиран от списанието. „Но в този момент всички сме повече от уплашени".

Станете почитател на Класа