Срещата на върха на Европейския съюз постигна споразумение за имиграцията след цяла нощ преговори

Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, информира чрез профила си в Twitter, че по време на срещата на върха в Брюксел, 28-те лидери на Европейския съюз са постигнали няколко споразумения по различни въпроси, включително имиграцията.

 

Декларацията идва след почти десет часа напрегнато обсъждане на въпроса за имиграцията от страна на участниците в срещата

 

По време на дискусиите новият министър-председател на Италия, Джузепе Конте, първоначално блокира всички споразумения на срещата на върха на ЕС, за да окаже натиск върху другите европейски лидери да включат неговите искания в областта на имиграцията в окончателните заключения.

 

Притиснати вероятно от опасенията на Италия, 28-те лидери се споразумяха за реформиране на системата за предоставяне на убежище с консенсус и за включване на клауза за доброволно настаняване на мигранти в страните от ЕС, по предложение на полския премиер Матеуш Моравиецки.

 

Част от споразумението дава възможност на Италия и Гърция да създадат имигрантски центрове на тяхна територия, ако желаят, според австрийския канцлер Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

 

Разговорите също така включват споразумение за повишаване на граничната сигурност и ускоряване на процеса на обработване на правото на убежище и на екстрадирането на онези, които не отговарят на изискванията за кандидатстване. Според сведенията също страните членки на ЕС се споразумяха да приемат основното искане на Италия, да се преразгледат правилата за разпространение на мигранти, когато входната страна вече не може да приеме повече имигранти.

 

Несъгласията по въпроса за имиграцията бяха подчертани след случая на кораба "Водолей", който пристигна в испанския град Валенсия, след като бе отхвърлен от Италия и Малта. Отказът на Рим да приеме кораба с повече от 600 души, спасени на борда, предизвика конфликт с Париж, който беше в подкрепа на приемането на мигранти.

 

Новото италианско правителство прие твърда линия срещу миграцията и министър-председателят Джузепе Конте обяви в неделя, че страната му търси "радикална промяна" в европейската политика за предоставяне на убежище.

Станете почитател на Класа