Страшната балистична ракета „Булава“

Преминалите мащабни изпитания на ракетния комплекс Д-30 с междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ са показали надеждността на комплекса, който в резултат на това тази година ще бъде приет на въоръжение във военноморския флот на Русия, предава EADaily, цитирана от Агенция “Фокус”.

 

„Програмата на контролните стрелби, зададена от министерството на отбраната, напълно и успешно е изпълнена, надеждността на „Булава“ е потвърдена, което сваля всички препятствия за приемането на ракетата на въоръжение. Съответното решение е прието, необходимите документи са подписани“, съобщава запознат източник.

 

 

Тристепенната балистична твърдогоривна ракета „Булава“ може да носи до шест бойни блока с индивидуално прицелване. Предназначена е за въоръжение на атомни подводници клас „Борей“. Всяка подводница има 16 пускови установки. Далекобойността по независими оценки достига до 10 000 км.

 

 

Общо от 2005 г. са проведени около 30 изпитателни пуска на „Булава“. Последният успешен тест беше на 28 май, когато от стратегическата подводница “Юрий Долгорукий” беше изстрелян залп от четири ракети от подводно положение.

 

 

Станете почитател на Класа