„Сопата е по-ефективна от моркова" Тръмп удължи санкциите срещу Пхенян

Заради риска от разпространение на материали за ядрени оръжия на Корейския полуостров, президентът на САЩ Доналд Тръмп, удължи с една година санкциите срещу Северна Корея, въпреки че тази седмица отрече, че Пхенян представлява ядрена заплаха за САЩ .

 

Експертите предполагат, че това решение е резултат от политиката на САЩ, фокусирана върху използването на сила. Да не забравяме, че на срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, Тръмп говори само временно да спре военните учения с Южна Корея и да се въздържа от налагане на допълнителни санкции върху съществуващите такива.

 

"Президентът на САЩ заяви ясно, че срещата е била уводна", казаха политическите анализатори. Според тях Вашингтон няма да премахне режима на санкции, докато Пхенян не предприеме драстични мерки да се отърве от "ядрените си зъби". "Веднага след като те си премахнат ядрените зъби, американците ще са готови да стигнат до някои компромиси. Но това е само ритуален танц, защото пръчката е много по-ефективно, отколкото всеки морков", добави един от експертите.

 

"Нито Ким Чен Ун, нито Доналд Тръмп не си правят илюзии, че ще успеят да се отърват от санкциите в краткосрочен план, а удължаването на санкциите не означава да се влоши ситуацията. Това е само стръв, за да се удържа Северна Корея да не се потопи в еуфория след началото на преговорите със САЩ", каза той.

Станете почитател на Класа