Ирански съветник заяви, че САЩ в Сирия ще преживеят "нов Виетнам"

Конфликтът в Сирия може да стане втората Виетнамска война, смята старшият съветник на иранския върховен водач Али Хаменей. Коментарът на Али Акбар Велаяти, старши съветник на аятолаха по международните отношения, бе направен във връзка с неразрешеното военно присъствие на сирийска територия на Вашингтон, когото той обвини за създаването на ислямска държава (ИД).

 

"Самите американци са създали Ислямска държава и Ал Нусра в Сирия, и сега са излезли на сцената и заели източен Ефрат", каза Велаяти в Техеран, цитиран от информационна агенция Фарс.

 

"Те трябва да знаят, че Сирия и източен Ефрат ще бъдат нов Виетнам за САЩ", каза съветникът. В изявление, руският външен министър Сергей Лавров също осъди американското присъствие на източния бряг на Ефрат, което изглежда ясен знак, че американските военни не са имали планове да напуснат.

 

Лавров призна, че икономическото възстановяване на Сирия няма да бъде незабавно, но заяви, че трябва да се прави с "пълно зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната, предвид желанията на много народи за разпада й".

 

"САЩ обещаха, че единствената им цел е да се отблъснат терористите от Сирия, да победят Ислямска държава, но въпреки всичките си претенции, въпреки изказванията на президента Тръмп, САЩ реално се позиционираха на източния бряг на Ефрат и нямат намерение да напускат", каза руският външен министър.

 

Въпреки факта, че САЩ не са били поканени да оперират в страната и нямат международен мандат да правят това, има данни, че американските специални сили действат в източната част на Сирия. Окупацията се случва в момент, когато Сирийската национална армия и нейните съюзници, Иран и Русия са в процес на окончателно унищожаване на терористичните групи.

Станете почитател на Класа