Тръмп подписа заповед за прекратяване разделянето на семейства нелегални имигранти

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, целяща да сложи край на разделението на семействата на мигрантите на границата.

 

Тръмп казва, че изпълнителната заповед ще "реши проблема" за разделяне на семействата. "Ние поддържаме семействата заедно", каза президентът, но добави, че политиката на "нулева толерантност ще продължи и ще сме сигурни, че имаме силна и много солидна граница".

 

"Остава нулевата толерантност, ще имаме нулева толерантност към хората, които влизат незаконно в нашата страна", каза той.

 

"Аз не исках да видя разделянето на семейства. Това е проблем, който се точи в продължение на много години и много администрации и никой не е имал политическата смелост да поеме отговорността за настоящият проблем от повече от 60 години".

 

На 18 юни Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин в рамките на реч на 38-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека призова американските власти. да прекратят практиката на принудително отделяне на деца от имигрантски семейства, които незаконно влизат на територията на САЩ през границата с Мексико.


Ал Хюсеин описа тази практика на администрацията на Тръмп като "непоносима злоупотреба с деца, която може да причини непоправими щети за цял живот ".


От своя страна Детският фонд на Обединените нации (UNICEF) също осъди положението на децата мигранти в Съединените щати. Ръководителят на агенцията, Хенриета Фор, заяви, че арестуването и разделянето на семейството "са травматични преживявания, които генерират токсичен стрес."

Станете почитател на Класа