5-те мерки на аржентинското правителство за сдържане на долара

Тези дни доларът в Аржентина затвори на рекордна цена от 28,85 песос. Ден по-рано правителството на Морисио Макри реши да замени президента на Централната банка и мястото му пое досегашния министър на финансите Луис Капуто. Последният предприе пет мерки, за да се опита да ограничи покачването на американската валута.

 

Това се очаква да стабилизира валутния пазар, който предизвиква загриженост както за изпълнителната власт, така и за населението от няколко месеца. И тази нестабилност доведе до подписването на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) за 50 милиарда долара, от които първите 15 трябваше да пристигнат в сряда.

 

Петте мерки:
1. Ликвидация на реколтата
На първо място, както се посочва в специализирания портал "Ámbito Financiero", Капуто постигна споразумение с компаниите за износ на зърнени култури, да започнат да продават тяхната реколта. Досега земеделските производители са пазили производството си, докато чакат доларът да продължи да расте и по този начин да получат по-голяма печалба.

 

2. Валутен търг
Централната банка ще пусне част от резервните си долари в продажба в края на деня, като по този начин ще увеличи предлагането.

 

3. Намаляване на мандата на долари на банките
Понастоящем банките, разположени в Аржентина, трябва да имат поне 10% от своите резерви във физически долари. Сега те ще бъдат намалени отново до около 5%. По този начин ще има и повече циркулиращи долари и ще намалее натискът върху цената им в песос.

 

4. Увеличаване на банковите резерви
За разлика от предишната мярка ще се увеличи така наречената "дантела". Това е частта от депозитите, които трябва да бъдат обездвижени, което води до по-малко количество песо в обращение и намалява натиска върху цените, включително на долара.

 

5. Обмяна на Lebacs за облигации
И накрая, беше договорено с частните банки да обменят т. нар. Писма на централната банка (Lebacs), за нови облигации, издадени от Националната хазна за една или две години. Очаква се обмяната на повече от 500,000,000 песос (18,000,000 долара) в Lebacs.

 

За икономиста професор, Мартин Калос тези мерки, предприети от Аржентина и икономическия екип и използването на всички инструменти в съгласие с Централната банка и МВФ, трябва да помогнат за стабилизирането на обменният курс в краткосрочен план, което е целта.

Станете почитател на Класа