Незабележимите "бавни земетресения" в разлома Сан Андреас биха могли да причинят катастрофа

Сеизмичният риск в Калифорния може да е по-висок от предполагаемия, предупреждават учени, които са открили неочаквани движения в централната зона на разлома Сан Андреас.

 

Изследователи от Държавния университет в Аризона (САЩ) разкриват, че в тази част на разлома, която е около 145 километра, има "бавни земетресения", които не могат да бъдат възприемани от хората, но могат да предизвикат мощни земетресения в бъдеще.

 

Досега се смятало, че бавните и стабилни движения в тази област позволяват да се освободи натрупаната в разлома енергия, но новото изследване, публикувано в Nature Geoscience, показва, че тектоничните движения са по-интензивни и спорадични.

 

"Ние открихме, че в тази част от разлома има средно движение от около три сантиметра годишно", казва Мостафа Хошманеш, един от изследователите. "Но понякога движението спира напълно, а друг път се движи с до 10 сантиметра годишно", предупреждава той.

 

"Тези епизодични бавни земетресения водят до увеличаване на налягането в затворените сегменти на разлома на север и на юг от централната част", обяснява той. Учените си спомнят, че тези секции вече са претърпели две земетресения с магнитуд 7,9: през 1857 г. във Форт Тейон и през 1906 г. в Сан Франциско.

 

"Въз основа на нашите наблюдения смятаме, че сеизмичният риск в Калифорния е нещо, което варира с времето и вероятно е по-висок, отколкото хората са мислели досега", казва ученият. Той добавя, че е важно да се включат точни оценки на тази променлива опасност в операционните системи за прогнозиране на земетресения.

 

Според сегашните модели, има 75% вероятност земетресение с магнитуд 7 или повече да се случи в южната и в северната част на Калифорния през следващите три десетилетия.

Станете почитател на Класа