Най-голямата пустиня се изпълни с езера

Преминаването на тропическия циклон Мекуну през май през Оман и Йемен ще бъде запомнено с проливните дъждове и бедствията, причинени от него. Освен това, в допълнение към причиняването на смъртта на поне пет души и повече от 30 изчезнали, той също остави странен пейзаж, невиждан от десетилетия.

 

На юг от Арабския полуостров е пустинята Руб ал Джали, най-голямата в света, която получава само три сантиметра дъжд за година. Нейните характеристики, обаче, се промениха радикално след преминаването на тропическия циклон и както се вижда от снимки на НАСА, сега тя блести с безброй езера, които покриват равнините, разположени между дюните.

 

Особените образи на вода сред пясъка бяха снимани от Оперативния земен апарат на американската космическа агенция, три дни след бурята в източната част на пустинята в Саудитска Арабия, близо до границата с Оман. За тази цел се използваха различни филтри, които позволяват да се прави разлика между различните повърхности и да се открие наличието на влага.

 

Градът, който бе най-засегнат от урагана с категория 3, с пориви между 170 и 180 км / ч и пик от 200, е Салала, най-големият пристанищен квартал в Оман. Там, между 25 май и 26 май, са паднали валежи над два пъти повече от това, което се получава в рамките на една година.

 

Това причини хаос на Йеменския остров Сокотра, където са загинали 20 души.

Станете почитател на Класа