Пхенян може да върне на САЩ останките на войници, убити в Корейската война

Северна Корея може да върне скоро първата от 200 останки на американски войници, загинали по време на Корейската война, след като Ким Чен-ун и Доналд Тръмп постигнаха споразумение миналата седмица в Сингапур, каза висш американски служител.

 

"Подготовката за да се получат останките продължава", каза анонимно официален представител пред АФП. "Това може да се случи през следващите няколко дни", добави той. Точният брой на останките и техните идентификации ще бъдат известни след съответните тестове.

 

"Получаваме останките и никой не смяташе, че това е възможно", каза Тръмп след срещата си с Ким на 12 юни. Пентагонът коментира, че споразумението между двамата лидери проправи пътя за връщането на останките.

 

Прехвърлянето на останките трябва да се извърши на официална церемония, и това се планира понастоящем, според агенция АР. Не е ясно и къде ще се състои тази церемония, но може да се проведе в демилитаризираната зона между Северна Корея и Южна Корея.

 

Повече от 35 000 американци загинаха на Корейския полуостров по време на войната от 1950-1953 г., която завърши с примирие без мирен договор. Сред тях 7,700 се смятат за изчезнали, от които 5,300 в Северна Корея, според оценките на Пентагона.

 

Между 1990 и 2005 г. САЩ получиха репатрирането на 229 набора останки от Пхенян по силата на предишно споразумение, което впоследствие бе спряно след влошаването на отношенията между двете страни

Станете почитател на Класа