САЩ напускат "лицемерния" Съвет по правата на човека на ООН

Правителството на САЩ напусна Съвета по правата на човека на ООН, както бе обявено от представителката на САЩ в ООН, Ники Хейли, на съвместна пресконференция с държавния секретар, Майк Помпео.

 

Според Хейли, ангажиментът на Вашингтон към правата на човека "не позволява на САЩ да останат част от една лицемерна организация, която се грижи само за собствените си интереси и се подиграва с човешките права". Тя също така потвърди това, което Вашингтон смята за "несправедлива критика" към Израел.

 

"Непропорционалният подход и безкрайната враждебност срещу Израел са доказателство, че Съветът е мотивиран от политически пристрастия, а не от човешките права", каза Хейли.


Помпео, от своя страна, подчерта: "Съветът подкопава нашите национални интереси и тези на нашите съюзници и САЩ няма да бъдат съучастник в това".

 

Според Ройтерс, мярката, за първи път един от 47 членове на Съвета да напусне този орган по своя воля, е предприета в отговор на въпроси от агенцията към имиграционната политика на президента САЩ, Доналд Тръмп.

"Ще продължим да се застъпваме за реформи в Съвета на ООН по правата на човека и, ако бъде реформиран, ще се радваме да се интегрираме отново", каза Хейли.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на президента Тръмп, държавния секретар Помпео и посланик Хейли за тяхното "смело решение" да напуснат Съвета. "От години Съветът се е доказал като враждебно и анти-израелско тяло", добави той.

 

От своя страна Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Райд ал Хюсеин заяви, че световният орган е разочарован от "стъпката назад" на Вашингтон. "Това са разочароващи и наистина изненадващи новини", заяви той.

Станете почитател на Класа