Еликсир на живота ": Изолираха клетка, способна да регенерира цялото тяло

Група биолози е успяла да идентифицира и изолира жива клетка на възрастен организъм, способна да регенерира всеки орган, тъкан или система и да спаси тялото от смърт, според доклад, публикуван от списание Cell.

 

За момента това са планариите, семейство червеи, които, когато са нарязани на парчета, могат да регенерират всяко парче в напълно оформен индивид, капацитет, който привлича научен интерес от десетилетия насам.

 

Преди повече от век е установено, че регенерирането се дължи на размножаването на определени типове клетки, наречени "нео-бласти". Но експериментите показаха, че не всички са подходящи за регенерация.

 

Когато са открити плурипотентните стволови клетки, стана ясно, че те са точно вида нео-бласти, способни за регенерация. До скоро обаче изследователите нямаха инструменти, които да помогнат за идентифицирането на този тип клетки, да изолират една от тях и да я изучат, без да я разрушават.

 

Групата, ръководена от Алехандро Алварадо от Института за медицински изследвания Щоуърс (САЩ) селекционирала клетките, които генерират протеина piwi-1, добре известен маркер на стволови клетки. По време на проучването те установили, че тези клетки са разделени на два класа: онези, които произвеждат голямо количество piwi-1 и другите, които го правят в по-малка степен. Чрез изучаването на ДНК от двата класа биолозите стигат до извода, че само първият може да представлява истинските нео-бласти.

 

След като анализирали тяхната ДНК, биолозите отхвърлили всички кандидати, чиито гени показали вече формирана специализация - кожа, мускули и т.н. По този начин те останали с две разновидности, които претендират, че са многофункционални. Учените ги кодифицирали като Nb1 и Nb2.

 

Последните се оказало, че генерират TSPAN-1, принадлежащ към "тетраспанините", семейство на много стари протеини, налични в животински клетки, растения и гъби, и може би тeхeн общ предшественик протеин.


Изследователите създали антитела, чувствителни към TSPAN-1, което им помогнало да идентифицират и изолират Nb2 клетки.

 

За да се провери дали наистина това е "еликсирът на живота", биолозите са изложили някои планари на смъртоносна доза радиация и са трансплантирали във всеки само по една Nb2 клетка. Тези трансплантации спасили червеите, очевидно осъдени на гибел. Стабилна клетка заместила всички мъртви клетки в тъканите и органите.

 

Важното е, че молекулите, използвани като маркери на истинските нео-бласти, също се генерират в човешкото тяло. Ето защо учените признават, че човешкият организъм може да има древни механизми на регенерация в латентно състояние, които могат да бъдат активирани.

Станете почитател на Класа