Биткоин - алтернатива на долара като световна резервна валута?

Анализаторът Макс Кайзер коментира швейцарската инициатива Vollgeld, поставяща швейцарската национална банка да отговаря в цялост за емитирането на пари, но която беше отхвърлена от гражданите на референдум.

 

Според него, с тази инициатива се е искало "търговските банки като JP Morgan, Deutsche Bank и Goldman Sachs да не могат да създадат пари, а само да могат да кредитират въз основа на техните резерви и само швейцарската централна банка да може да емитира пари, тъй както се случва в Съединените щати с Федералния резерв или с Министерството на финансите ". Това би означало, с Vollgeld швейцарската банкова система да се откаже от частичния резерв на банките.

 

Продължавайки темата на банките, Кайзер вижда за възможно в бъдеще биткоин да замени американския долар. Според Блумбърг, по отношение на долара, "нашата едностранна търговска и външна политика прави света изкушен да търси алтернатива и не еврото ще замести долара, а биткоин".

 

Макс, междувременно, вярва, че "ако искаме САЩ да бъдат велики отново, доларът трябва да престане да бъде резервна валута в света, тъй като двете понятия са несъвместими."

Станете почитател на Класа