55 години от първия полет на жена в Космоса

На 16 юни 1963 г., точно преди 55 години, името Валентина Терешкова облетя целия свят: руската космонавтка буквално доближи звездите от орбита, излетяла от космодрума Байконур в космическия кораб Восток-6.

 

Терешкова стана първата космонавтка в историята на човечеството и единствената, която изпълни сама космически полет. Тя направи общо 48 обиколки около Земята и прекара два дни, 22 часа и 50 минути в Космоса. Следващият космически полет на жена се реализира едва след 19 години - през август 1982 г. - и отново от руската космонавтка Светлана Савицкая.

 

По повод годишнината от полета на Терешкова, главният изпълнителен директор на държавната корпорация Роскосмос, Дмитрий Рогозин, поздрави "Чайка" ( прякорът на Терешкова за полета), и й връчи е символична картина с чайка в Космоса.

 

В момента Терешкова е на 81 години и е депутат в Държавната Дума. Въпреки че се посвещава на политически живот, тя все още мечтае да се завърне в космоса. "Още веднъж и аз ще объда спокойна", каза генерал-майорът от руската авиация в навечерието на историческата дата.

 

Терешкова даде интервю, в което съветва "да обичаме Земята и хората и да посветим своята работа на службата на тези два идеала".

 

"Срамно е, че в момента враждебността причинява конфронтация между хората и не допринася за това. И е жалко, защото видяхме Земята от космоса и сме наясно, че е твърде малка", каза тя.

Станете почитател на Класа