„НАТО трябва да се разтревожи от изключителните предимства на руския танк Армата“

Новият руски танк Т-14 Армата надминава всички съществуващи проекти на НАТО, твърди британският военен експерт Николас Дръмонд в интервю за списание Стърн.

 

Анализаторът припомня, че Русия има "дълга история на отлични танкове", започвайки от легендарния съветски Т-34, който "съчетава серия от съвременни функции, които далеч надминават другите танкове на своето време". Също толкова иновативни са били моделите от Студената война, като например T-62, T-64 и T-72.

 

Днес "T-14 е още един иновативен проект и всички западни доклади показват, че той се отличава с напредничаво развитие, производството му вече е зряло и, според оценката на британската армия, надхвърля съществуващите проекти на НАТО ", посочва експертът.

 

"Трябва да се тревожим вече, особено ако танкът се произвежда в големи количества", казва Дръмонд.

 

По-специално, анализаторът подчертава "четири изключителни характеристики" на руския танк:

 

Централна кабина за екипажа с допълнителна броня, която предлага "много висококачествена" защита.

 

Основното оръжие е в безпилотна кула, която се контролира дистанционно, така че екипажът е напълно отделен от склада за боеприпаси. Тази конфигурация не само увеличава способността за оцеляване на екипажа, но също така позволява значително намаляване на теглото, което води до изненадващо съотношение мощност / тегло / подвижност.

 

Ново 152 мм оръдие ще замени сегашното 125 мм оръдие. Когато това се случи, Т-14 ще воюва с "всички танкове на НАТО, включително и немските Леопард 2, без да навлиза в техния обхват, което неминуемо рязко ще намали шансовете на нашите танкове", предупреждава западноевропейския експерт.

Станете почитател на Класа