НАТО подготвя най-големите военни учения от 2002 година

НАТО се подготвят за най-крупните военни учения от 2002 година —  ‒ Trident Juncture 2018.

 

Според предварителните оценки в тях ще участват над 40 000 военнослужещи от 30 страни-членки и партньори на НАТО.

 

Основният етап от ученията ще бъдат проведени от 25 октомври до 7 ноември в Норвегия с предварителни маневри във водите на Исландия от 15 до 17 октомври.

 

Целта на ученията е обезпечаване на сдържането и защитата от «каквато и да е заплаха, от всяка точка и по всяко време», поясни пред журналистите в Брюксел тази седмица адмиралът от ВМС на САЩ Джеймс Фого.

 

Според американските военни,  Trident Juncture ще демонстрира единството на НАТО и готовността на блока да се защитава, използвайки колективната отбрана.

 

От тази гледна точка сценарият на ученията представлява нарушение на суверенитета на съюзника на НАТО, в дадения случай Норвегия.

 

В същото време вицеадмиралът от ВМС на Норвегия Кетил Олсен отбеляза, че до момента те не виждат «реална заплаха» за страната си.

 

Той подчерта, че, макар Норвегия да е много малка страна, която се намира точно до голяма държава, Русия подкрепя «професионалното съседство, а и много добре си сътрудничи със страната на границата», затова Осло не я възприема като заплаха.

 

На фона на напрежението с Москва в последните години в трите балтийски републики, Румъния и Полша бяха създадени постоянни бази на НАТО и бе проведена серия от мащабни военни учения на руската граница.

 

 

 

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров нееднократно осъжда увеличаването на войските близо до руските граници.

 

 

 

 

 

През февруари главата на руската дипломация заяви, че Вашингтон използва «Русия като мнима заплаха», за да си гарантира своето господство над Европа.

Станете почитател на Класа