Учените определят образа на Всемогъщия

Малко над 70% от американците се идентифицират като християни, но начинът, по който те си представят Божия облик, варира в зависимост от тяхната демография и политика, според проучване, проведено от екип от психолози в университета в Северна Каролина САЩ и публикувано в научното списание PLOS One.

 

В изследването "Божиите лица в САЩ: разкриване на религиозното разнообразие между хората и политиката", изследователите стигат до извода, че американските християни нямат универсална визия за Божието лице.

 

Експертите посочват "нашите открития предполагат, че може да няма само един отговор на всички вярващи, дори в рамките на една и съща религия". Когато вярващите мислят за Бога, възприема един образ, който "се адаптира към техните нужди и изглежда като тях."

 

На 511 американци са били показани случайни двойки лица, за да изберат кое в по-голяма степен напомня представата за Бог и, чрез комбиниране на всички избори, е генериран образа на бял мъж, млад, с къса коса.

 

По политическа тенденция, либералите имат образ на Бог "относително по-женствен, афро-американски и любящ", отколкото консерваторите, които го възприемат като "по-стар, по-умен и по-могъщ".

 

Тези разлики показват, че вижданията за Бог "се определят от мотивацията на групата и когнитивни изкривявания": "Дори и хората от една и съща националност и една и съща вяра изглежда имат различна представа за Бог", заключават експертите.

Станете почитател на Класа