Предложението за разделяне на Калифорния на три щата - на референдум през ноември

Калифорнийците ще се произнесат по предложението за разделяне на Калифорния на три отделни щата на референдум, който ще се проведе през ноември, съобщава "Лос Анджелис Таймс".

 

Инициативата за разделяне на щата, предложена от инвеститора Тим Дрейпър, получи достатъчно подписи, за да се постави на референдум. "Три щата ще ни позволят да получим по-добра инфраструктура, по-добро образование и по-ниски данъци", заяви миналата година Дрейпър.

 

Ако избирателите приемат предложението, страната ще се изправи пред първото разделение на един от нейните щати, от създаването на Западна Вирджиния през 1863 г насам.

 

За да може предложението да премине, след като бъде гласувано от жителите на държавата, то трябва да получи подкрепата на законодателния орган на Калифорния и одобрението на Конгреса на Съединените щати.

 

Трите щата, които разглежда предложението, ще бъдат: Северна Калифорния, с 40 окръга, от щата Орегон до окръг Санта Круз на юг; Южна Калифорния, от окръг Мадера в централната част до Аризона; и трети щат, който ще запази сегашното име Калифорния и ще се състои от окръзите по тихоокеанското крайбрежие.

 

Освен това, ако предложението продължи, в Сената ще бъдат създадени 4 допълнителни места (от 100 на 104). Там всеки щат е представен от двама членове и след разделението на Калифорния, 6 сенатори ще представляват трите нови щата.

Станете почитател на Класа