"НАТО се готви за война с Русия"

НАТО засилва присъствието си в близост до руските граници и насърчава мерки, които ще позволят безпрепятствено да премества войските си в Европа. "Те се готвят за война," каза експертът по международните отношения, Петер Корзун, в статия на сайта на Центъра за изследване на глобализацията в Монреал (Канада).

По негово мнение, Атлантическият съюз оправдава тези действия, обвинявайки по всеки повод Русия в агресивни намерения. Западните медии също вършат своята част от работата, повтаряйки слогана за предполагаемата "руска агресия".

Атлантическият съюз има за цел "да се сложи край на ограниченията за движението на войски и техника на силите на НАТО в Европа", обяснява авторът. По думите му това е "военно Шенгенско пространство на континентална почва, което ще подкопае суверенитета на държавите-членки", казва Корзун.

Той твърди, че разполагането на американски войски в Норвегия, "страна, която има 200 км обща граница с Русия, (...) ще изпълни желанието на САЩ в дългосрочен план."

Според анализатора, "единствената причина" за разполагането на войници от морската пехота на САЩ в Норвегия е "подготвяно нападение срещу Русия." "Не са руските войници, които са разположени в близост до границите на САЩ, а са американците, които са разположени в близост до границите на Русия", припомня той.

Враждебните действия на Атлантическия съюз "значително намаляват европейската сигурност и възможностите за възстановяване на диалога между НАТО и Москва." Корзун заключава: " НАТО прави всичко възможно да се предизвика надпревара във въоръжаването, която може да донесе неочаквани последици. Това е в противоречие с диалога, за който Русия призова от много години."

Станете почитател на Класа