Любопитната история на Тур Тръмп, спечелен от мексиканец

Републиканският кандидат за президент на САЩ, Доналд Тръмп, беше основен спонсор на проект с амбициозни спортни цели - да стане най-важното състезание по колоездене в Северна и Южна Америка, съобщава Би Би Си.

"Сложих името си, защото виждам в бъдещето и мисля, че Тръмп Тур ще бъде толкова важен, колкото на Тур дьо Франс", каза той през 1989 г., малко преди началото на първото издание на Тур Тръмп.

Конкуренцията на етапи на територията на САЩ даваше голямата награда от $ 250,000 за победителите. Това е второто най-добре платено колоездачно събитие в света след Тур дьо Франс. В първото издание на Тръмп Тур се включват осем големи професионални отбори и 11 любителски. В допълнение, много от отборите, предпочетоха да се състезават в надпреварата на магната вместо в традиционната Обиколка на Испания.

Но необикновеното е, че един от победителите в това състезание беше мексиканският колоездач Раул Алкала, като се има предвид сегашното отрицателно отношение на Тръмп към мексиканците.
През 1991 г. магнатът фалира и трябваше да се откаже от мечтата си, а Тръмп Тур стана Дюпон Тур, спонсориран от мултинационалната химическа компания.

Станете почитател на Класа