Бойната група на “Адмирал Кузнецов” се приближава до бреговете на Мароко

Корабите от военноморската група на руския флот, водена от самолетоносача Адмирал Кузнецов, който влезе в Средиземно море в сряда вечер, са се обърнали към бреговете на Мароко, по данни на Международната морска организация.

Танкерът Сергей Осипов и спасителен влекач Николай Чикер, част от експедицията, са се задържали в международни води, на север от мароканския град Ал Хосейма. Информационната агенция допълва, че два кораба на НАТО са следили движенията на руския флот.

Групата също така включва бойния крайцер Пьотър Велики с ядрен двигател, фрегата анти-подводница Северноморски и пет други кораби на Северния флот на Русия, най-мощният от четирите в страната.

Този маршрут предизвика някои истерични реакции и спекулации на Запад дали тези кораби могат да участват във военната операция на Русия в Сирия.

Руският флот не е потвърдил, че групата на Адмирал Кузнецов ще играе бойна мисия в Близкия изток, а само ще "осигури военноморско присъствие във важни области за операциите в световните океани", се казва в официално изявление на руското министерство на отбраната.

Станете почитател на Класа