Разкопават гроба на Христос за първи път от векове

Реставраторите, работещи в Църквата на Божи гроб в Израел ще разкрият каменната плоча, почитана като мястото, където Исус Христос е окончателно погребан.
Изследователите са открили много материал за запълване под покритие от мрамор, инсталирано през 1555 в църквата на Божи гроб в Ерусалим, според списание "National Geographic".

" Тепърва ще се извършва задълбочен научен анализ, но най-накрая може да видим повърхността на оригиналната скала, където, според традицията, е поставено тялото на Христос", каза археологът Фредрик Ниберт от National Geographic Society.

Предполагаемата погребална платформа в момента се намира в Едикула, малък мраморен параклис, възстановен между 1809 и 1810, съгласно проекта на гръцки архитект. Възстановявителните работи се извършват от екип, ръководен от Антония Моропуло, експерт от Националния технически университет в Атина.

Според учените, достъпът до гроба ще позволи да се обясни защо Елена, майката на римския император Константин, е решила, че тази гробница е мястото на последен покой на Исус Христос, след като е идентифицирано по време на разкопки в 326 година.

Станете почитател на Класа