Пекин с изненадващи маневри в Южнокитайско море

ВМС на Китай се подготвят за тренировки в близост до спорните острови в Южнокитайско море. Това става по-малко от седмица, след като разрушител на САЩ с управляеми ракети, като патрул по свободата на корабоплаване, мина през водите, за които Пекин претендира да има суверенитет. Това е районът близо до спорните Спратли или Параселски острови, през който всяка година преминава търговия на стойност около $ 5 милиарда долара.
Обявяването наманеврите, които ще се проведат в части на Южнокитайско море, беше публикувано на интернет страницата на Китайската Морска администрация за безопасност.

Без да разкрива подробности за тренировките, морските власти обявиха координатите за планираните маневри и наредиха цивилните кораби да стоят далеч от водите на юг от остров Хайнан и северозападно от оспорваната островна верига в Южнокитайско море.

"USS Decatur (DDG 73), проведе този транзит по един рутинен, законен начин, без кораби за ескорт и без инциденти на 21 октомври", каза говорителят на Пентагона Гари Рос пред Navy Times. "Съединените щати провежда това в целия свят, в пълно съответствие с международното право."

Операцията на САЩ миналия петък беше четвъртата " рутинна операция на регулярна основа за свобода на корабоплаването", маневра, въведена през изминалата година от Вашингтон. Този ход, както винаги, привлече силен отговор и критики от страна на Пекин.

Станете почитател на Класа