ООН не успя да организира евакуация на цивилни от Алепо

Руският посланик в ООН разкритикува провала на ООН при организиране на хуманитарната евакуации на ранените от районите с терористи на Алепо.

"За съжаление трябва да се отбележи, че ООН не разработи правилно операцията за евакуация на болните и ранените," отбеляза Виталий Чуркин в заседанието на Съвета за сигурност на ООН.
Посланикът добави, че работата на ООН с различни опозиционни групи в Алепо и местния съвет ги е "оставила сами да се грижат за себе си." Той подчерта, че персоналът на ООН не е "оказал необходимия натиск на "спонсорите" на нелегални въоръжени групировки, за да ги убеди да сътрудничат.

Освен че критикува екипа на ООН, руският представител също обвини тези, които имат влияние върху бойците в обсадените квартали на Алепо, които не прилагат достатъчно натиск върху бунтовниците да се възползват максимално от руско-сирийската хуманитарна пауза.

"Външните покровители на утвърдени групи в източен Алепо не могат или не искат да повлияят положително на бойците и да ги убедят да спре стрелбата, да освободят цивилните или да напуснат града", каза Чуркин.

Посланикът отбеляза, че бунтовниците в Алепо продължават да получават материали и оръжие, включително преносими базуки и ракети.

Хуманитарната пауза е въведена в Алепо на 20 октомври, когато сирийски и руски самолети спряха всички атаки в околностите на града и се прави всичко възможно да се осигури евакуацията на цивилното население. Цивилните, които искат да напуснат джихадистките области могат да използват шест хуманитарни коридори. Бойците също може да напуснат града с техните оръжия по два други коридора, установени от руснаците и сирийците. Въпреки това, терористите са отказали да напуснат и бомбардират коридорите за цивилни.

Руски и сирийски самолети са останали вън от града в продължение на осем последователни дни. В това време, само няколко десетки цивилни успели да избягат.

Станете почитател на Класа