Меркел: „Facebook и Google изкривяват възприятието "

Германският канцлер Ангела Меркел започна атака срещу интернет медийни гиганти, обвинявайки ги в "стесняване на перспективата" и настоява те да разкрият своите разработени алгоритми. Меркел рано обвини социалните медии за антиимигрантските настроения и възхода на крайната десница.

"Тези алгоритми, когато те не са прозрачни, могат да доведат до нарушаване на нашето възприятие, те стесняват нашата широта на информация. Големите интернет платформи, чрез своите алгоритми, са се превърнали в иглени уши, през които разнообразни медии трябва да преминат за достигане до потребителите", предупреди Меркел.

Google използва алгоритъм, за да реши кои резултати от търсенето първо да се показват на потребителя, докато Facebook подрежда подаването на новини и решава да включи някои публикации, за сметка на други. И двата сайта предлагат линкове към новинарски статии, често въз основа на собствените медийни интереси на потребителя.

Тези алгоритми са в основата на интелектуалната собственост на всяка социална медия или уебсайт за търсене и включват някои от най-високо защитените търговски тайни в света, потенциално струващи милиарди. Няма интернет гигант, който да е разкрил своите вътрешни разработки.

Това не е първата атака на социалните медии от Меркел и нейното коалиционно правителство, а през миналия месец тя обвини AFD, наскоро създадена антиимигрантската и анти-мюсюлманска партия, която постига пробиви в регионалните избори в страната, в "разпространяване на техните лъжи чрез социалните медии".

Преди година, в разгара на притока на бежанци в страната, Меркел беше подслушана с микрофон по време на сесия на ООН в Ню Йорк, лично да притиска Марк Цукерберг (CEO на Facebooк) за ограничаване на анти-мигрантските постове.

Правният министър Хайко Маас - който каза, че има увеличение със 77 процента в престъпленията от омраза след пристигането на 900 000 търсещи убежище - е дал на интернет медийните компании срок до февруари следващата година, да се съобразят с директивите на ЕС за ксенофобията и расизма, или да бъдат изправени пред правни действия.

Станете почитател на Класа