Агенция на СЗО под атака за укриване на документи за "канцерогенен глифозат"

Международната агенция за изследване на рака (IARC), подложена на критики заради своята класификация на канцерогени, е препоръчала на своите научни експерти да не публикуват вътрешни данни от изследвания в своя доклад за 2015 г. относно "вероятно канцерогенен" глифозат.

Агенцията заяви пред Ройтерс, че се опитала да защити проучването от "външна намеса", както и да защити своите интелектуални права, тъй като тя е "единствен собственик на такива материали."

Учените са били помолени по-рано да се публикува цялата документация относно доклада за 2015 г. по законите за свобода на информация на САЩ.

Въпросният документ на IARC - полу-автономна агенция на Световната здравна организация (СЗО) - етикетира хербицида глифозат като "вероятно канцерогенен за човека." Глифозат е ключова съставка на водещия хербицид на Монсанто, добре познат под търговското наименование "Roundup". Той е един от най-силно използваните хербициди в света и върви заедно с генетично-модифицираните "Roundup Ready" култури, също произведени от Monsanto.

Докладът предизвика разгорещен дебат около използването на Roundup и е накарал няколко страни от ЕС - включително Франция, Швеция и Холандия - да се противопоставят на подновяването на лиценза на глифозат в ЕС. Гласуването за удължаване на лиценза на глифозат за 15 години не успя на няколко пъти през юни 2016 г., но лицензът е бил временно удължен с 18 месеца в последните часове преди изтичането му.

Критиците също цитират други спорни изказвания от IARC, за това дали такива неща, като мобилни телефони, кафе, червено месо и преработено месо могат да причинят рак.

Energy & Environment Legal Institute заяви пред Ройтерс, че има правно предизвикателство за това дали въпросните документи принадлежат на IARC или на американските федерални и държавни институции, където някои от експертите работят. По принцип, това налагада се реши дали IARC, като част от СЗО, е наистина независима и свободна от "конфликт на интереси."

Станете почитател на Класа