Турски поток – готов до 2019 г.

И двете тръби на газопровода „Турски поток" ще бъдат готови до 2019 г., съобщи ръководителят на „Газпром" Алексей Милер по време на среща с руския президент Владимир Путин. Разговорът между двамата е публикуван на сайта на Кремъл.
Според първоначалните планове Москва трябваше да построи едната тръба на „Турски поток", която ще захранва турския пазар, до 2019 година. Втората, предназначена за европейските потребители, трябваше да бъде построена след като Брюксел даде гаранции, че проектът ще бъде реализиран.
Сега обаче позицията на Москва е различна и вече се обмисля изграждането на транзитната инфраструктура на територията на Турция. Днес Милер е уведомил Путин, че до края на годината „Газпром" ще построи нужната инфраструктура на територията на Русия, така че да бъде захранен новият газопровод.
Общият капацитет на „Турски поток" с двете планирани тръби ще бъде около 31,5 млрд. куб. метра природен газ годишно. Според първоначалните планове пътят на газа към Европа ще минава през хъб на гръцка територия.

Станете почитател на Класа