Китай поставя рекорд на чуждестранни инвестиции, надминавайки САЩ

През 2016 г., Китай за първи път надмина САЩ от закупуване на чуждестранни активи, след като направи операции, оценявани на повече от 200 милиарда долара. Но какви са причините и резултатите от тази много активна експанзия на Китай на чуждите пазари? Китайските компании купуват активи по-бързо, отколкото техните американски съперници, които през 2016 г., са похарчили 179 милиарда долара в чужбина. Специалистите обясняват активната инвестиционна политика на Китай с желанието на елита да преформатира собствената си икономическа система, която сега се фокусира върху износа, за да се увеличи вътрешното потребление.

"Китай продължава успешно да следва модела на поведение на японските компании в следвоенните години, когато с помощта на чуждестранни финансови компании те получиха достъп до нови технологии, които импулсираха технологичното превъзходство на Япония. Всъщност, Китай получава двойна полза от закупуване на активи в чужбина: полза от преките инвестиции и от трансфер на технологии към собствения си пазар.

Традиционно, Китай инвестира в енергийния сектор. През 2012 г., най-голямата в страната петролна компания CNOOC Ltd., купи канадската Nexen Inc. за 14,300 милиона долара, които са послужили като зелена светлина за китайските петролни магнати за операции в Централна Азия , Европа и Южна Америка на стойности от 500 милиона до 3 милиарда.

През последните години, китайските предприемачи започнаха да се фокусират върху потребителския пазар. Според "Вашингтон пост", през 2014 г., китайците закупиха активите на Smithfield Foods Inc., посветена на производството на свинско месо, в размер на 4,700 млн. През юни, китайската компания Suning Commerce Group придоби за 270 милиона евро 68.55% от акциите на италианския футболен клуб Интер. През октомври, Alibaba Group купи повече от 50% от акциите на студиото на известния американски кинорежисьор Стивън Спилбърг, Amblin Partners. По силата на споразумението, компанията ще се фокусира върху филми на китайския пазар.

В един от най-големите съюзници на Пекин, Русия, китайските инвеститори се интересуват предимно от енергийни ресурси. В 2016 г., петролната и газова компания Итера продаде на китайската компания Winsway Груп 60% от проекта за развитие на находището на въглища Апсацкое, чиито ресурси се оценява на 2.200 милиона тона.

"Китайските компании се опитват да навлязат на пазара на руски петрол и газ чрез дялово участие в съвместни проекти. Например, през 2013 г., Роснефт подписа със Sinopec контракт за износ за 85 милиарда долара".

Въпреки това, през последните години, китайската активност е изместена към информационните технологии и автомобилната индустрия, твърдят експерти, позовавайки се на придобиването от страна на китайските инвеститори на 64,9% от акциите на производителя на първият руски "смартфон" Yota Devices. И през 2014 г. Китай започна строителството на завод на китайски автомобили HAVAL, който ще заработи през 2018.

Станете почитател на Класа