Кого иска да види Бенямин Нетаняху в Белия дом?

Последната партида от имейли ръководителя на кампанията на Хилъри Клинтън, Джон Подеста, публикувани от WikiLeaks, споменава за враждебност между президента на САЩ Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху и повдига въпроса: Към кой от кандидатите за Белия дом са по-заинтересовани в Тел Авив, съобщава портал Breitbart Нюз.

Според изтеклите имейли, Клинтън е силен поддръжник на Израел, още от престоя й в Сената. "Тя беше изцяло ангажирана с осигуряването на сигурността на Израел", пише Подеста.

Поддръжници на Хилъри Клинтън спекулират с друг имейл филтриран от WikiLeaks миналата седмица. Това е съобщение от бившия посланик на САЩ в Европейския съюз, Стюарт Айзенстат, с подробно описание на среща с Нетаняху, в коятоизраелския лидер заяви, че Клинтън "е несъзнателно по-благосклонна към Израел от Белия дом."

Политологът и кореспондент за израелските TV канали I24News, Олтерман Оуен, междувременно заяви, че Нетаняху традиционно поддържа Републиканската партия и има тесни връзки с политици от републиканския елит, но пък Доналд Тръмп не принадлежи към него. Поради тази причина мнозина в Израел се питат, какво Нетаняху мисли за Тръмп, дали го счита за лоялен републиканец или за непредвидим човек. Експертът признава, че все още няма ясен отговор на този въпрос.

Въпреки това, по време на последното си посещение в САЩ израелският премиер прекара два пъти повече време с кандидата на републиканците, отколкото с Клинтън.

Що се отнася до общественото мнение, според данни на Института за демокрацията на Израел, по-голямата част от израелците (43%) смятат, че е за предпочитане Хилъри Клинтън да спечели предстоящите президентски избори, срещу до 26,5%, които са избрали Тръмп. Това е въпреки факта, че 63% от населението в Израел смята, че Клинтън може да упражни по-голям натиск върху страната им от Тръмп да се върнат на масата за преговори с палестинците, се казва в проучването.

Станете почитател на Класа