Почина Гавин Макфейдън, директор на WikiLeaks и "ментор" на Асандж

Гавин Макфейдън, директор на Центъра за разследваща журналистика и WikiLeaks, почина в събота на възраст 76. "Ние сме дълбоко натъжени да обявим смъртта на Макфейдън, основател и директор на ЦРЖ", се казва в изявление на организацията. Причината за смъртта все още е неизвестна.

Разследващ журналист и кинорежисьор, Макфейдън, основа през 2003 г. Центъра за разследваща журналистика, където са се формирали множество видни журналисти. Той също беше "ментор" и приятел на съоснователя на WikiLeaks, Джулиан Асанж, както и директор на портала.

Посланието е публикувано в Twitter на WikiLeaks е подписано с инициалите JA, което показва, че фразата е на Джулиан Асанж, които е бил в състояние да се свърже с портала, въпреки седмицата без интернет връзка в Посолството на Еквадор в Лондон, където се намира от 2012.

По време на кариерата си Макфейдън хвърли светлина върху въпроси като детския труд, замърсяването, изтезанията на политически затворници, неонацистите в Обединеното кралство, убийствата в Никарагуа, ЦРУ, морското пиратство, изборни измами в Южна Америка и много други.

След като научи за смъртта на директора на WikiLeaks, Twitter бе изпълнен с послания на почит от негови колеги и съмишленици. Дори организацията Anonymous също изрази съболезнованията си по следния начин: "Никога не ще забравим неговата разследваща журналистика".

Станете почитател на Класа