„Ако спечеля...“

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че ще приеме резултата от изборите "Ако победя", като разпали притесненията на съпартийците му, че заради тази позиция те трудно ще задържат контрола в Конгреса, съобщи Ройтерс.
Неговият отказ да се обвърже с признаване на резултатите от изборите беше основната новина от третия и последен дебат между Тръмп и Клинтън в сряда вечерта и финализира серията от обвинения на Тръмп, че изборите са нагласени така, че той да загуби.
Тогава Хилари Клинтън нарече коментара му "ужасяващ".
Президентът Барак Обама критикува Тръмп по време на посещение в Маями Гардънс, Флорида. "Това е опасно. Защото когато се опитваш да посееш семената на съмнението за легитимността на изборите в главите на хората, това подкопава нашата демокрация. Така вършиш работата на нашите противници", каза Обама.
Тръмп леко преиначи своя коментар по време на предизборния си тур в Охайо, но не се отказа от думите си. "Искам да обещая на моите избиратели и поддръжници и на всички хора в САЩ, че аз напълно ще приема резултата от тези велики и исторически президентски избори, ако спечеля", каза той.
Той добави, че ще приеме "ясен изборен резултат", но си запазва правото да го подложи на съмнение или на съд в случай на спорен резултат.
Докато Тръмп изостава зад Клинтън според проучванията на общественото мнение, фокусът в навечерието на президентските избори на 8 ноември се премества на това дали Републиканците ще запазят тънкото си мнозинство в Сената или дори тяхното по-голямо предимство в долната камара на Конгреса.
Сенаторът Джон Маккейн (Аризона), който загуби от Обама президентските избори през 2008 г., каза "Признаването не е просто упражнение по щедрост. То е акт на уважение към волята на американския народ, уважение, което е отговорност на всеки американски лидер".

Станете почитател на Класа