"Прекратяването на огъня в Сирия е лошо за мира, ако го изискват САЩ"

Британският журналист и писател Нийл Кларк изрази в статия гледната си точка относно положението в Сирия. Той счита, че прекратяването на огъня в тази страна "е лошо за мира, когато САЩ и най-близките им съюзници го искат" и излага причините за този привиден парадокс.

На 18 октомври Русия и Сирия суспендираха военните си операции и създадоха хуманитарна пауза в Алепо в продължение на 48 часа. САЩ и Великобритания настояват за удължаване на прекратяването на огъня, защото Западът е загрижен "за сирийските цивилни".

Според Кларк "тъжната истина" за предишните военни паузи на САЩ в Сирия е, че те не са предназначени за постиганена мир, а "за да се възстановят територии и да превъоръжават своите съюзници."

Нийл Кларк припомня, че през 1999 г., когато НАТО незаконно бомбардира Югославия 78 дни, САЩ не обърнаха внимание на хуманитарните нужди, за да прекратят атаките по време на православния Великден. На 15 април същата година, американците отхвърлят германски план за пауза в атаките, а бившият британски премиер Тони Блеър, също не бе склонен да се приложи тази идея.
Ватиканът заяви, че папа Йоан Павел II ще разгледа като "голям хуманен жест спиране на военните действия", но Вашингтон си затвори очите и предизвика спомени за това, че "дори нацистите спряха въздушните удари в Обединеното кралство по време на Коледа 1940".

През 2011 г., САЩ отново игнорираха многократните призиви на либийския лидер Муамар Кадафи за прекратяване на огъня и преговори. Така вместо да се сложи край на войната, НАТО продължи бомбардировките и върна страната "на нивото на каменната ера".

В Сирия, американците също отказаха да прекратят боевете и от 2011 саботират мирните резолюции информира анализаторът, като отбеляза, че мирният план от септември не работи и само една седмица след спирането на огъня, въздушен удар на САЩ уби "случайно" 62 сирийски войници в Деир ел Зор.

Анализаторът счита, че "не би било преувеличено да се каже, че бъдещето на света зависи от това какво ще се случи в Алепо и останалата част от сирийската територия през следващите месеци" и сравнява сегашната ситуация в Сирия с битката при Сталинград, ключова за изхода от Втората световна война. В действителност Кларк предполага, че, след унищожаването на Ирак, Либия Иран и Сирия, "неоконсерваторите във Вашингтон ще се насочат към следващата страна в списъка им – Иран".

Станете почитател на Класа