Мексикански съдия одобри екстрадирането на "El Chapo" Гусман в САЩ

Федерален съдия в Мексико Сити одобри в четвъртък екстрадирането на лидера на картела Синалоа, Хоакин Гусман, известен като "El Chapo", съобщава мексиканският вестник "El Universal".

След отхвърляне на три от петте жалби, подадени от "El Chapo", съдът на Област Ампаро по наказателноправни въпроси от Мексико Сити най-накрая одобри екстрадирането на Гузман. Офисът на главния прокурор е бил уведомен за това одобрение и ще продължи с подходящата правна процедура.

Районните съдилища в Тексас и Калифорния са изискали прехвърляне на "El Chapo" в САЩ, където той ще бъде съден за различни престъпления като трафик на наркотици, пране на пари, убийство и незаконно притежание на оръжие. Мексико се съгласи да екстрадира Гузман, при условие, че не се прилага смъртното наказание.

Защитата на Гузман е потвърди, че обжалва решението на съдията, съобщава медията. От вторник, 25 октомври, тя ще има 10 дни, за да изиска от съда преразглеждане на решението на съдията. Според Андрес Гранадос, адвокат на "El Chapo", новото преразглеждане на делото може да отнеме "три месеца, четири месеца и дори милион години", до издаването на нова резолюция.

Гранадос вярва, че в крайна сметка дори това не е последната инстанция. При негативен резултат, те ще се отнесат до Върховния съд на Мексико и, ако е необходимо, пред Междуамериканската комисия по правата на човека (CIDH).

Станете почитател на Класа