Путин: Квартетът от Нормандия е готов да удължи мисията на ОССЕ в Донбас

Лидерите на квартета на Нормандия - руския президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и украинският президент Пьотр Порошенко - са се събрали в сряда в германската столица Берлин да търсят решение на конфликта в източната част на Украйна. Това е първата среща в този формат от 2-ри октомври, 2015, чиято основна цел е да се установи график за изборите в Донбас и да се обсъди изтеглянето на военните по линията на конфликта в източната част на Украйна.
Всички участници в Нормандския квартет потвърдиха своя ангажимент към споразуменията от Минск, заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след края на срещата в Берлин.

Руският лидер заяви, че е било отделено много внимание на проблемите на сигурността и страните са постигнали споразумения по няколко точки. Четворката потвърди желанието си да удължи мисията на ОССЕ в районите на военното оттегляне и съхранение на тежко въоръжение в Донбас. Той отбеляза също, че ще продължи съвместната работа в политическата област, като въвеждането на специален статут в Донецката народна република и Луганската народна република.

Путин подчерта, че квартетът на Нормандия е разгледал някои хуманитарни въпроси в източната част на Украйна, въпреки че "не бил в състояние да постигне много." Според президента, "има минимален напредък."

Междувременно след приключването на на срещата на лидерите, Ангела Меркел потвърди, че Нормандискят квартет се съгласил да създаде четири нови области на изтеглянето на военните по линията на конфликта в източната част на Украйна и достъп на наблюдателите на ОССЕ до границата между Украйна и Русия.

Президентът на Украйна, Пьотър Порошенко, каза в края на срещата на върха, че квартетът на Нормандия е одобрил предложението на Франция и Германия относно пътната карта за решаването на ситуацията в Донбас.

След срещата на квартета на Нормандия на Украйна, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд проведоха разговор за решаване на ситуацията в Сирия, който продължи 2,5 часа.

Станете почитател на Класа