САЩ подсилват армията за кибероперации

Пентагонът иска от Конгреса 6,8 млрд. долара за провеждане на кибероперации през 2017 г.

Специална група от 5000 души вече е готова за действия в ключови направления, очаква се съставът й да нарасне с още 1200 специалисти в близките две години.

Наскоро създадената специална група по киберсигурност към Пентагона, наброяваща 5000 души, е готова за провеждане на операции. Cyber Mission Force ще може да разчита на значително повишен бюджет през 2017 г., съобщават американски източници.

В предложението на Барак Обама за федералния бюджет на САЩ през следващата година са предвидени $19 млрд. за информационна сигурност, което е с $5 млрд. повече отколкото е заложено в бюджета за 2016 г.

Пентагонът, в частност, е поискал $6,8 млрд. за провеждане на кибероперации през 2017 г., съобщи Блумбърг. С тази дейност ще се занимава именно групата Cyber Mission Force. Тя наброява 5 хиляди души, разделени в 133 екипа, със задачата да подсилят сигурността на военните компютърни мрежи на САЩ и да провеждат кибератаки срещу терористични организации.

Пълната оперативна готовност на групата ще бъде достигната през 2018 г., като по това време съставът й ще нарасне с още 1200 души. Според Боб Стасио, бивш оперативен директор на Центъра за кибероперации към Агенцията по национална сигурност (АНС), Cyber Mission Force ще се фокусира върху най-приоритетните направления, вкл. терористични групировки, Русия, Китай, Иран и Ислямска държава.

Досега правителствените кибероперации се провеждаха от различни организации – АНС, Киберкомандването към Пентогона и други военни ведомства. Оттук насетне акциите ще се извършват централизирано, с минимални бюрократични процедури.

В бюджета за 2016 г. президентът Обама предложи $14 млрд. за киберсигурност, което бе само с $1 млрд. повече отколкото през 2015 г. На този фон ръстът на разходите с $5 млрд. през 2017 г. изглежда внушителен.

$3,1 млрд. от предвидените $19 млрд. за 2017 г. са предназначени за модернизиране на компютърното оборудване в различни федерални агенции. $62 млн. се очаква да бъдат похарчени за привличане на висококвалифицирани специалисти по ИТ сигурност.

Като причина за увеличения бюджет за информационна сигурност се посочват редица големи кибератаки, на които бяха подложени САЩ в последните месеци, вкл. сървърите на Демократическата партия през юни 2016 г. Не е сигурно обаче, че предложеният от президента Обама бюджет ще бъде одобрен от Конгреса, където превес имат републиканците.

Станете почитател на Класа