САЩ бомбардират цели в Йемен, в отговор на нападението над разрушителя

Американските въоръжени сили са бомбардирали три радара в Йемен в отговор на нападението на кораб разрушител на САЩ от територията под контрола на бунтовниците хути, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на Пентагона.

От Пентагона са посочили, че крилати ракети Томахоук са изстреляни от разрушителя USS Nitze. По първоначални оценки крайбрежните радарни съоръжения са били унищожени.

Според говорителя на Министерството на отбраната, Питър Кук, "ограничените атаки с отбранителен характер", са целяли да защитят американците, корабите от ВМС на САЩ и свободата на корабоплаването в района. Той добави, че в бъдеще също ще реагират "на тези заплахи за техните кораби и търговското корабоплаване."

Атаките, разрешени от американския президент Барак Обама, представляват първите преки военни действия от страна на Вашингтон срещу контролирани цели в конфликта в Йемен.

Разрушителят USS Mason US Navy е бил нападнат в сряда с ракети в близост до бреговете на Йемен от част от територията на страната под контрол на бунтовниците хути, втори подобен инцидент през последните дни. Първата атака на разрушителя е регистрирана на 10 октомври.

"Ние ще стигнем до дъното на проблема и ще гарантираме, че всеки, който нарушава свободата на корабоплаване или представлява опасност за кораби на ВМС на САЩ трябва да поеме последствията", каза на медиите говорителят на Пентагона, капитан Джеф Дейвис.

От 2014 г., Йемен преживява въоръжен конфликт между шиитите хути и сили, лоялни на президента Абд Мансур ал-Хади, който е бил принуден да напусне страната си. От месец март, коалиция от арабски държави, водени от Саудитска Арабия провежда военни действия срещу бунтовниците в Йемен.

Станете почитател на Класа