Обама се сбогува с ООН: „САЩ е суперсила, която вижда отвъд собствените си интереси“

  • Барак Обама говори в първия ден на 71-во Общото събрание на ООН в неговата последна реч там като президент. Той говори 45 вместо отделените 15 минути, покривайки широк спектър от международни въпроси.

    "Не мисля, че САЩ може или трябва да наложат своя модел на други страни," каза президентът на САЩ. Въпреки това, Обама призна неспособността му да "запази неутрална позиция" в конфликт между либерализма и авторитаризма. "Аз вярвам в либералния политически ред", каза той.
    "САЩ е само необходимата нация и въпросът,пред който ние сме изправени, не е дали САЩ ще води, но как ще води", заяви той.

    Президентът засегна различни проблеми от днес, като глобалната финансова криза, данъчните убежища и световната икономика, като отбелязва, че световната икономическа интеграция е намалила процента на хората, живеещи в крайна бедност в света, до по-малко от 10%. Обама подчерта как достъпът до информация допринася за развитието на човешките същества във всяко кътче на планетата.

    Американският президент подчерта разпадането на колониализма и комунизма и възхода на демократичните общества в света, където гражданите могат свободно да избират своите лидери. Той също така се позова на опасното покачване на новите социални тенденции, като религиозен фундаментализъм, агресивен национализъм и популизъм. "Ние не можем да пренебрегнем тези явления. Те са силни. Те отразяват недоволството на много граждани," каза той.

    Обама говори за външната политика на САЩ и нейното въздействие върху региони, като Европа, Латинска Америка, Близкия изток и Северна Корея. "Ние имаме отворени отношения с Куба и Колумбия, за да помогнем за решаването на най-дългия конфликт в Латинска Америка", каза той.

    Той отбеляза, че е важно да се отхвърля всяка форма на фундаментализъм, расизъм или убеждения на расово превъзходство. Той свърза тези тенденции с екстремизма и признава трудността на различните етноси и религии да живеят заедно. Така, за конфликта между Израел и Палестина, Обама направи апел към палестинците да "отхвърлят разпалването на омраза и да признаят правото на Израел да съществува", при положение, че "Израел не може трайно да заема колонии в палестинските земи ".

    Обама също посочи ролята на САЩ в решаването на глобалните проблеми. "Нашите противници и съюзници смятат, че проблемите са причинени или може да бъдат решени от Вашингтон, а със сигурност мнозина във Вашингтон вярват в същото", каза той, добавяйки, "Америка е изключителна свръхсила, която вижда отвъд собствените си интереси" ,

    По отношение на тестовете на ядрени бойни глави, извършени от Северна Корея, Обама призова международната общност да се обедини и да отговори, тъй като "това заплашва всички."

    Обама също не пропусна да заяви, "Русия се опитва да си възвърне загубената слава чрез сила.

Станете почитател на Класа