Наполеон, Хитлер и чичо Сам: 5 причини защо САЩ ще загуби война с Русия

  • За "Пет години или по-малко," Руската армия ще има достатъчно сила, за да се защити от армията на САЩ, ако хипотетично избухне война в Европа, пише Лорън Томпсън, анализатор на националната сигурност на САЩ, в списание "Форбс".

    Според колумниста, хипотетичната война между двете страни ще бъде "най-вече военно шоу." "Борбата ще бъде за контрол на големи парцели земя с малко географски пречки за бързо напредване"."Поражението във война като тази драстично ще реформира геополитическия баланс в Европа и ще намали влиянието на САЩ там до най-ниското си ниво от преди Втората световна война", добавя той.

    Експертът предполага, че "армията на САЩ в момента е в губеща позиция." Томпсън посочва пет причини за това:
    1. Географията облагодетелства Русия. Районът, според анализатора, е по-далеч от "основните входни точки, чрез които американските сухопътни сили ще достигнат Европа и ще има седмици на логистични закъснения докато тежките машини пристигнат на предната линия." Освен това Европа е сред морета, в които се влиза през тесни точки за достъп и "Русия лесно би могла да упражнява военно надмощие над Балтийско и Черно море от своите близки бази". "Москва може да постигне целите си, преди да пристигнат силите на САЩ", отбелязва Томпсън.

    2. Американската армия е в "незадоволително" готовност. "Американската армия е много слаба в противовъздушната отбрана, електронна война, прецизност на огнева мощ и надлежно защитени превозни средства ", казва анализаторът.
  • 3. Голяма част от съвместните сили ще остане извън играта. Според експерта, географията на региона значително ще попречи на кацането на войските. В допълнение, руските бази в Балтийско море, Калининград и в пристанището на Севастопол в Черно море, ще направят "Опасно въвеждането на военни кораби на САЩ" и в двете морета. Ще бъде трудно и за Военновъздушните сили на САЩ, тъй като може да бъдат изгонени от небето на Европа от руската ПВО ", която се разпростира върху балтийските държави, по-голямата част от Полша и Украйна ". В този контекст, Томсън споменава новото оръжие на руската армия: мобилната система за противовъздушна отбрана S-400.
    4. Съюзниците в НАТО не са ангажирани. Колумнистът е на мнение, че е съмнително дали повечето съюзници в НАТО ще се бият по източните флангове на Европа. "Отделно от логистичното предизвикателство да стигнат до там, желанието на жителите на Западна Европа да защитят своите източни съседи изглежда слабо в проучванията на общественото мнение", казва Томпсън. Той добавя, че Договорът на Алианса "не задължава действително предоставяне на военна помощ за агресия".
  • 5. Вашингтон не иска да рискува срещу ядрената сила. Експертът подчерта, че Вашингтон ще откаже да атакува военни бази или сили на руска територия, за да не рискува ядрен отговор от Москва, тъй като нейната военна доктрина дава възможност за използване на ядрени оръжия при обстоятелства, когато върховните интересит на на страната са под риск.

    "Изводът е, че Русия може да спечели една бърза война в Източна Европа, ако се изправи пред противник, който не е добре позициониран, като американската армия днес," казва той.

    Никой не забравя, че Наполеон Бонапарт и Адолф Хитлер искаха да надвият Москва в миналото, но непоколебимата решителност и кураж на нейния народ, войски и техните лидери го предотвратиха.

Станете почитател на Класа