"Голямата димна завеса"

Експертите твърдят, че Русия се е превърнала в политически инструмент в президентската надпревара в САЩ и по-специално при демократите, които използват името на руския президент Владимир Путин, когато искат да отклонят вниманието на избирателите на недостатъците на собствената си политика.

Според писателя и политически анализатор Джон Уайт, “Русофобията в момента е приемлива форма на политическа борба във Вашингтон."

От друга страна, както гражданите на САЩ така и републиканският кандидат за президент, Доналд Тръмп, са наясно, че Русия е "незаменим партньор", особено по отношение на стабилността и сигурността в много области.

Това мнение се споделя и от представителя на английските демократи Стивън Морис, който описва как Хилъри Клинтън и Барак Обама използвате атаките срещу Русия, за да се отклони вниманието на гражданите на САЩ от провала на външната политика на управляващата партия.

Според този анализатор, това е "голямата димна завеса", която да отклони вниманието от здравословните проблеми на Клинтън или неуспехите във външната политика на администрацията на Обама и това, което те се опитват да направят сега, е да "възкресят стария враг, Русия."

За Дауд Хайралах, професор по международно право в университета Джорджтаун, е ясно, че кампанията на кандидата на демократите Хилъри Клинтън е изправена пред трудности, затова трябва да се прибегне до използване на Русия за да повиши резултата си. Той посочва също, че не разбира за какво се използва антируска риторика сега, когато Москва "е може би единственият партньор на САЩ в борбата срещу международния тероризъм."


Станете почитател на Класа