Двойните стандарти на WADA: "да" на наркотиците, "не" на Meldonium

  • Допинг агенция WADA действа с двоен стандарт, казват експерти след като през руските хакери е изтекла информация за това как агенцията разрешава на американски спортисти да използват забранени вещества. WADA не реагира на изтеклите данни, което поставя на риск възможността Русия да си възвърне доверието по отношение на допинга, но сега самата агенция ще трябва да го направи, смятат експерти.

    Документите, публикувани от групата хакери разкриват, че WADA е позволила на спортисти да вземат силни забранени вещества за "терапевтични цели". Между упълномощените "пациенти" са тенисисткити Венера и Серена Уилямс, спортната гимнастичка Симоне Байлс и баскетболистката Елена Дън. Въпреки това, медицинската диагностика на тези спортисти не се уточнява.

    Повечето от тези препарати са наркотици с рецепта. Оксикодон предписан на Серина Уилямс е опиоиден аналгетик, "подобрено на морфин, хероин и кодеин." "Подобни болкоуспокояващи се предписва само за хора, подложени на операции, с тежки заболявания, травми или онкологични заболявания", казва лекар-фармаколога Николай Коробов. Експертът припомни, че в спорта болкоуспокояващите са забранени, защото "потискането на болката, въпреки нарастващата резистентност изчиства мозъка от бариери на натоварванията които спортистите могат да издържат ".

    Документацията отразява как сестрата на Серина Уилямс вземала триамцинолон в продължение на четири години (между 2010 и 2014 г.). "Този препарат се предписва на пациенти с астма, а за здрави хора има благоприятен ефект на увеличаване на обема на бронхите, което дава предимство пред конкурентите", обяснява каза докторът.

    Младата артистична гимнастичка Симон Байлс печели медали за САЩ през 2013 г. и 2014 г. с помощта на амфетамини, разкриха данните. WADA упълномощила веществото като част от лечението на хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) от което страда едно на всеки десет деца в САЩ. Въпреки това, според експерта "ако разстройството е лекува с амфетамини, то тогава ситуация е по-сериозна и не може да позволи на това лице да участва в състезания."


    Основният проблем е "политиката на двойни стандарти" на WADA, която позволява да се отстрани Мария Шарапова от състезанията за вземане на Meldonium и в същото време предписва на сестрите Уилямс наркотични вещества. Експертите изразяват съжаление, че "по този начен Олимпиадите стават състезание не между спортисти, а между лекарите, което ще тежи на съвестта на WADA ".


Станете почитател на Класа