САЩ изпращат самолети до Иран за да "види реакцията му" и не им хареса

Два американски шпионски самолета прелетяха в събота, на миля разстояние от иранското въздушно пространство и получили предупреждения за сваляне, ако го нарушат. Американски военен разкритикува поведението на Иран като "непрофесионално и опасно" по време на този "трик", предназначен да "изпробва" реакцияте им.

На фона на нарастващите сблъсъци между двете страни в региона, ВМС на САЩ предложиха да се създадат правила на поведение между Иран и САЩ за да се избегне евентуален въоръжен конфликт.

Няколко офицери анонимно разкриха пред Fox News и CNN, че през уикенда иранската армия предупредила деветчленния екипаж на Boeing P-8 Poseidon и екипа от 24 членове на EP-3 Aries да не навлизат в иранското въздушно пространство, под риска да бъдат да свалени. Според тези военни източници, предупреждението е получено, когато двата самолета летяли на разузнавателна мисия в Ормузкия пролив и Оманския залив на 13 мили от бреговете на Иран, т.е., само на една миля от иранските териториални води.

Самолети не обърнали внимание на предупреждението и продължили мисията си, но без да се навлиза във въздушното пространство на Иран.

Станете почитател на Класа