Как реагира Обама на обидата на филипинския президент

  • Президентът на САЩ Барак Обама отмени среща, насрочена за вторник с колегата си от Филипините, Родриго Дутерте, след като той го нарече "копеле" заради политиката му за борба с наркотрафика, съобщава агенции AP.

    В понеделник президентът на Филипините порица Обама по време на пресконференция в родината си преди да отпътува за Лаос, където се провежда срещата на високо равнище на Асоциацията на народите от Югоизточна Азия (АСЕАН). По-конкретно, президентът поиска от президента на САЩ, когато се срещне с него в Лаос да не пита за извънсъдебните убийства, които се случват в неговата страна, като част от президентската кампания срещу трафика на наркотици.

    "Аз съм президент на суверенна държава и отдавна спряхме да бъдем както преди една колония", заяви президентът на Филипините. "Аз нямам друг господар освен филипинския народ. Трябва да се отнасят към нас с уважение. Копеле, аз ще те прокълна на този форум," каза Дутерте.

    От Китай, където участва в срещата на върха на Г-20, Обама коментира "Това, което съм направил, е да поискам моя екип да говори с филипинската страна, за да види дали това е момент, в който можем да поддържаме конструктивни разговори".

    Войната с наркотиците, водена от филипинския президент беше широко критикувана от организации като ООН, за голямия брой смъртни случаи, което се счита за нарушение на основните права и свободи.

Станете почитател на Класа