Кери: САЩ и Русия създават система за операциите срещу терористите в Сирия

  • "Ние се договорихме да се създаде система, която да гарантира, че мисиите ефективно са насочени само срещу ислямската държава или Джабхат ан-Нусра", каза пред репортери държавният секретар наСАЩ, Джон Кери, В допълнение, двете страни са разработили "процес", за потвърдят данните от всички нарушения на примирието. "Аз не искам да обсъждам публично всеки предполагаем случай на нарушение“, каза той.

    Повече от 100 въоръжени фракции изразиха своята подкрепа за примирието. Висшият комитет по преговорите, образуван от опозиционни групи в Дамаск, го квалифицира като временно примирие и прие условията му.
    Русия, която развива операции по въздух срещу терористични групи в сирийската територия от септември миналата година, е спряла атаките си срещу приелите примирието. Руската армия съобщи, че общо 17 въоръжени формирования са се обърнали към командването на авиобаза Джимеймим, ангажирайки се да спазват прекратяването на огъня.
    Въпреки това, от неизвестни са били извършени няколко големи атаки в Дамаск с артилерийски огън. Също са били регистрирани няколко атаки от територията на Турция срещу сирийския град Тел Абиад.

Станете почитател на Класа