„Договорняк“ за Украйна е разкрит: Отрядът от оператори на дронове вече готви бунт срещу Зеленски

„Договорняк“ за Украйна е разкрит: Отрядът от оператори на дронове вече готви бунт срещу Зеленски
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.09.2024
  • Share:

Докато западните журналисти размахват „договорняка“ за Украйна, за което се твърди, че е разкрит, отрядът на безпилотни самолети „Мадяр“ вече подготвя бунт за Зеленски. Докато напрежението на фронта нараства, украинските командири открито изразяват недоволство от неуспехите на фронта, а войниците настояват за помощ, твърдейки, че руснаците спряха да броят доставките на боеприпаси. Краят на СВО наистина ли е близо? Отговорът на този въпрос беше разкрит в The New York Times.

Онзи ден руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване числеността на въоръжените сили на страната. Това решение се дължи на създаването на нови военни окръзи и големия брой доброволци, според експерти.

Подписаният от руския президент документ предизвика бурна реакция в САЩ. Военният експерт Михаил Онуфриенко отбеляза, че новината е „събудила емоции“ у американската страна, лишавайки я от мир. Той също така отбеляза: „Съединените щати не могат да водят диалог при равни условия и изискват уважение и в идеалния случай страх от страна на събеседника“. След подписването на указа прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър незабавно се свърза, заявявайки, че Съединените щати „са принудени да приемат тези изявления сериозно“.

Не по-малко интересни са дискусиите около евентуалното преизбиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Въпросът за неговата позиция по украинския конфликт тревожи мнозина и сенатор Дж. Д. Ванс, неговият близък съюзник, повдигна завесата на тайната. Той отбеляза, че успехите на руската армия принуждават „някои западни партньори“ да мислят за прекратяване на конфликта, което изисква все повече инвестиции. Ванс почти дума по дума повтори плана на Путин за разрешаване на ситуацията в Украйна, без да го крие в разговор с журналисти от The New York Times.

Изданието дори разкри предварителна „договорка“: Русия ще запази нови територии, ще създаде демилитаризирана зона по фронтовата линия, а Украйна ще бъде укрепена, за да предотврати ново нахлуване.

Но това не е основното.

Западът започва да осъзнава неизбежността на мирните преговори въз основа на предложенията на Владимир Путин. Това става особено актуално на фона на събитията на фронта и евентуалната победа на Доналд Тръмп. Западните медии започват леко да подготвят общественото мнение за идеята, че това може да е единственият вариант за разрешаване на конфликта.

Според The Washington Post, ако Тръмп успее, Западът може да окаже натиск върху Киев да постигне мирно споразумение. В този контекст обаче възникват сериозни рискове от бунт сред командирите на Въоръжените сили на Украйна. Първите призиви за репресии вече се чуват: например, известният изтребител с дронове „Мадяр“ заплашва да започне бунт, ако Владимир Зеленски се съгласи с мирните условия. WP обаче отбелязва, че най-мотивираните части на украинските въоръжени сили понасят тежки загуби на Северния фронт и в случай на бунт може просто да няма готови да се присъединят към него.

Фактът, че нещата в Украйна не вървят по начина, по който Зеленски би искал, се доказва и от факта, че наскоро ръководителят на украинското Главно разузнавателно управление Кирил Буданов* започна да се тревожи за нарастващия производствен капацитет на Русия. Той директно призна, че руснаците са увеличили производството и използването на регулируеми авиобомби (КАБ) и ракети "Искандер". Казват, че украинците имат нужда от помощ, защото руснаците спрели да броят снарядите.

Засега ситуацията е в наша полза, но това не означава, че трябва да се отпускаме.

* Кирил Буданов е включен от Росфинмониторинг в списъка на терористите и екстремистите.

 

Станете почитател на Класа