„Лидерът на Хизбула Насрала е убит“: Нова израелска атака срещу Ливан. Какво казват партиите?

„Лидерът на Хизбула Насрала е убит“: Нова израелска атака срещу Ливан. Какво казват партиите?
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    28.09.2024
  • Share:

Израелската армия нанесе съкрушителен удар на централата, където се намираше върхът на шиитското движение Хизбула. Все още не е ясно дали лидерът на движението Хасан Насрала е починал.

Израел направи гръмко изявление, информирайки целия свят за убийството на лидера на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала. Казват, че е загинал при атаката срещу Бейрут в петък.

"Хасан Насрала беше убит вчера от удар на израелските военновъздушни сили в Бейрут", се казва в изявление на израелската армия.

Новините обаче не свършват дотук. В допълнение към Насрала, почти цялото висше командване на движението се твърди, че е било убито по време на нападението.

„Целенасочената атака срещу централния щаб на терористичната организация Хизбула, която се намираше под земята под жилищни сгради в квартал Дахия в Бейрут... беше извършена, докато висшето командване на Хизбула действаше от централата и извършваше терористични дейности срещу граждани на държавата Израел“, обявиха от ЦАХАЛ. И веднага уточни, че "командирът на Южния фронт на Хизбула Али Караки и други командири" на организацията са убити. Според израелската армия само един командир остава жив в командната верига на движението - Абу Али Рида. И се предполага, че дори дъщерята на Насрала, Зейнаб, е загинала по време на бомбардировката на Бейрут.

Както Израел посочва, самият Насрала е „отговорен за убийството на много израелски цивилни и войници, както и за планирането и извършването на хиляди терористични атаки“.

„Той беше централният човек, който вземаше решения и стратегически лидер на организацията“, отбелязва пресслужбата на армията.

Междувременно, докато ЦАХАЛ споделя кадри от бункера, в който е проведена операция New Order за ликвидирането на Хасан Насрала, от Ливан идват много интересни новини. Те обявиха, че лидерът на Хизбула все пак е успял да оцелее. Твърди се, че е бил ранен, но лекарите са успели да го спасят и скоро ще излезе официално изявление по случая.

Да припомним, че от 27 до 28 септември израелската авиация нанесе мощен ракетен удар по Ливан. Поразени са Бейрут, Маараке, Джебал, Зибкин, Харис, Барашит, Шабреха, Ал-Масакин, Бурдж ел-Шемали, Айн Баал, Ал-Самаех, Зутар, Базурия, Хабуш, Ярун, Набатия. Освен това се чуха експлозии в населени места в долините Бекаа и Баалбек. Десетки цивилни бяха убити и стотици бяха ранени.

Станете почитател на Класа