Японски авангарден джаз в неделя вечер

Японски авангарден джаз в неделя вечер
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2024
  • Сподели:

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis.

 

 

 

Акира Сакатае роден на 21 февруари 1945 г. в Хирошима (само половин година преди бомбардировките), а преди саксофона в живота му хронологично са кларинетът и морската биология. На кларинет свири и до днес (и то как!), а морската биология присъства като вдъхновение в музиката му през годините (виж албума "Silent Plankton" от 1991 г. например). През 1969 г. заминава за Токио, а първата голяма група, с която излиза на световната сцена, е триото на пианиста Йосуке Ямашита, от което е част между 1972 и 1979 г. След участие на сцената заедно с Last Exit на Бил Ласуел и Петер Брьоцман през 1986г. (има го документирано в концертния албум "The Noise of Trouble: Live in Tokyo" със специални гости Акира Саката и… Хърби Хенкок), Ласуел става продуцент и басист на следващите му няколко албума. Освен с фрий джаза, в творческия път на Акира Саката 80-те и 90-те години на ХХ век могат да се свържат и с ембиънт и прогресив направленията на съвременната джаз сцена.

Сред най-интересните му колаборации през годините можем да изброим триото му Arashi с норвежкия барабанист Паал Нилсен-Лов (свирил и на "Аларма Пънк Джаз" с The Thing през 2012 г.) и шведския басист Йохан Бертлинг(познат ни от Fire! и Fire! Orchestra), албумите му с Merzbow, с DJ Krush, с Джим О'Рурк, с Chikamorachi на Дарин Грей и Крис Корсано, с Масахико Сато, участията на Хамид Дрейк, Фред Лмберг-Холм и Нейт МакБрайд в негови записи, по-обширните формации (често инициирани от Ласуел) заедно с Брьоцман, Антон Фиер, Тошинори Кондо и Тацуя Йошида (също представян от "Аларма" на живо в три български града – през зимата на 2017 г.).

С живеещия в Брюксел италиански пианист Джовани ди Доменико има няколко албума в няколко различни конфигурации (от дуо до квартет) през последното десетилетие, а в годината преди пандемията се появява и първата версия на квартета Entasis – с Йотис Дамианидис (електрическа китара) и Христос Йерменоглу (барабани). Същата година излиза и албумът им Horyu-ji.

През 2022 г. Entasis вече са квинтет и правят голямо европейско турне с последващ троен албум – Live in Europe с концертни записи от Солун, Бюксел и Падуа. В групата заедно със Саката-сан вече освен Йотис и Джовани са контрабасистът Петрос Дамианидис, брат на Йотис, и новосадският барабанист Александър Шкорич (заместил починалия по време на пандемията Йорменоглу) – и двамата вече са познати на българската публика от краткото турне на квартета им с американския саксофонист Джон Дайкман тази пролет.

Концертът в неделната вечер на 28 юли е веднага след знаковия фестивал за авангарден джаз в Никелсдорф (Австрия) и е специален, защото е част от съвсем кратко европейско турне (от 4 концерта) и последен за формацията в Европа преди планираните за догодина концертни чествания на 80-ата годишнина на маестрото.

Фрий джаз саксофонисти от такава величина през последния четвърт век в България са идвали само двама – Матс Густафсон и Джон Дайкман – все по покана на "Аларма Пънк Джаз", а от поколението на Акира Саката... той е първият толкова изтъкнат гост от много, много години насам. Освен музикант, Акира Саката е писател и филмов актьор.

На концерта в неделя ще бъде обявено и името на следващия голям японски авангарден джаз музикант (от същото златно поколение), който ще гостува на "Аларма Пънк Джаз" през есента. Слушайте интервюто ни с Акира Саката тази вечер (четвъртък, 25 юли) от 21.30 ч. в "Аларма" по програма "Христо Ботев", а утре (петък, 26 юли, пак със същия начален час) ще има и специална "подгряваща вечер" с тематична музика в "Ателието" на ул. "Цар Самуил" 50 в диджейската серия на "Аларма" "Тигрополагане". И на двете места двама от вас могат да спечелят пропуски за концерта в неделя.

 

 

 

Станете почитател на Класа