Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българинът Теодор Ушев.

 

 

Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от творбата „Сомнанбулът“ на българския режисьор Теодор Ушев.

Медии като Palermotoday описват това съчетание като „среща между двама многостранни творци: единият „безразсъден виртуоз“, който обхваща историята на музиката до звуците на съвременността, другият „пънк режисьор”, с поетика, съставена от фигуративно изкуство, музика и кино, който говори директно на самото изкуство и на зрителя“.

Теодор Ушев е представен като една от най-изявените фигури в анимационното кино от първата четвърт на третото хилядолетие. На него е посветена специална ретроспекция и е удостоен с наградата „Ренато Гутузо“ за изключителното му творчество. 

Фестивалът се провежда във вила „Католика“ в Багерия, където е музея на Ренато Гутузо – един от най-големите италиански художници на ХХ век. Участват 92 филма, от които 52 в конкурсната надпревара. Победителят ще бъде отличен с Gran Prix Animaphix.

Станете почитател на Класа