Уил Феръл, който отговаря на световните проблеми с комедия

Уил Феръл, който отговаря на световните проблеми с комедия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.07.2024
  • Сподели:

Комедиен актьор, сценарист и продуцент. Почитател на спорта и активен играч на бейзбол и футбол. Завършва спортна журналистика, но става един от най-разпознаваемите комедийни актьори. Уил Феръл е роден на 16 юли и е Човек на деня на Свободна Европа.

 

 

"Нямам мрачни тайни, не са ме били, родителите ми бяха мили с мен и там, където живеехме престъпността беше ниска. Може би оттам идва и [страстта ми към] комедията - в отговор на безопасните, скучни предградия. Наистина нямаше какво да правя, освен да мисля за смешни неща. Макар че трябва да кажа, никога не съм изпитвал неприязън към това място. Обичах предградията!"

Така актьорът Уил Феръл описва страстта си към комедията. Като част от работата си той се превъплъщава в не много умни, но очарователни и много смешни герои.

Роден през 1967 г. в Ървайн, Калифорния, Джон Уилям Феръл е най-големият син на пианиста на Righteous Brothers Лий Феръл и учителката Кей Феръл.

Ученолюбив и тих, Феръл казва, че не би се определил като "клоуна на класа". Той предпочита да се изявява на футболното игрище, където поставя училищен рекорд за най-много отбелязани голове. Дори и вкъщи Ферел не проявява почти нищо от скандалните и забавни изблици, които по-късно ще определят кариерата му.

Проблясъкът на комедийните му умения се появява едва в гимназията - когато всяка сутрин той преправя гласа си, за да прави съобщения по озвучителната система.

Феръл продължава образованието си в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис, където следва спортна журналистика. След дипломирането си през 1989 г. Феръл за първи път се запознава със света на телевизията. Започва работа като стажант в спортния отдел на NBC.

След разказана шега в ефир той осъзнава къде се крие истинският му талант - в това да разсмива публиката. Прибира се в родния си град, където завършва курсове по актьорско майсторство. Не след дълго започва да получава роли в регионални театри.

Малко след това Феръл получава и място в Groundlings - популярна импровизаторска трупа в Лос Анджелис, в която са участвали актьори като Джон Ловиц, Фил Хартман, Мая Рудолф, Уил Форте и Кристен Уиг. Там Феръл усъвършенства уменията си за имитация и прави няколко телевизионни пробива, като получава покани да бъде гост актьор в ситкоми като Living Single на Fox и Grace Under Fire на ABC.

В началото на 90-те Ферел за първи път привлича вниманието на основателя и продуцент на популярното вечерното комедийно шоу Saturday Night Live Лорн Майкълс, който пристига в Лос Анджелис в търсене на нови таланти. Феръл е поканен на първоначално прослушване, а след това е помолен да се върне за още един кръг.

Комикът решава да покаже колко е добър в имитирането на два от любимите си персонажа - спортния водещ на "Чикаго Къбс" Хари Карей и баща, който крещи на сина си да слезе от покрива на навеса - които по-късно ще му помогнат да се превърне в звезда на шоуто.

Следва седемгодишно участие в шоуто, което се излъчва на живо по NBC, а с имитациите си Феръл вдига рейтинга му.

"Уил е лепилото, което държи шоуто заедно", казва Майкълс пред списание People през 1998 г. "Той е първият избор на сценаристите за почти всеки скеч."

Именно това шоу дава на Феръл базата да се превърне в един от най-големите комедийни актьори в киноиндустрията. Следват участията му в много на брой филми, сред които Austin Powers (Остин Пауърс), A Night at the Roxbury (Една нощ в Роксбъри), Zoolander (Зулендър), Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (Новинарят), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (Рики Боби: Лудият на макс ), Blades of Glory (Кънки с тъп връх), Anchorman 2: The Legend Continues (Водещият 2: Легендата продължава), The Lego Movie (LEGO: Филмът), The Campaign (Кампанията), Daddy's Home (Баща в излишък) и The House (Къщата).

Той е и съосновател на видеоплатформата "Funny or Die", където озвучава ролята на злодея, превърнал се в супергерой в анимационния филми като Megamind (Мегаум).

Извън камерата Феръл обича спорта и като зрител, и като спортист. Той играе бейзбол и футбол, а през 2003 г. участва в Бостънския маратон. "Деца тичаха до мен и се снимаха. Беше лудост", казва Феръл.

Въпреки че е тих и затворен извън снимачната площадка, Феръл не се страхува да излага вижданията си за политиката. Той изигра успешно американския президент Джордж Буш, но отказа да се срещне с него.

"От политическа гледна точка не искам да се срещам с този човек", каза той тогава.

Актьорът е известен и с това, че използва комедийните си умения за добри каузи. През 2009 г. той пусна на пазара серия слънцезащитни лосиони със собствената си оскъдно облечена персона на етикета и надписи като Sexy Hot Tan (Секси горещ тен) и Forbidden Fruit (Забраненият плод). Всички приходи от продажбите бяха насочени към фонда "Cancer for College Willpowered", който раздава стипендии на хора, преживели рак, и на хора с ампутирани крайници.

"Винаги съм мечтал да притежавам компания за лосиони", каза Ферел пред репортери при представянето на продукта. "И винаги съм мразил рака".

Дългогодишен фен на спорта, през 2015 г. Ферел участва в друга благотворителна акция за "Cancer for College Willpowered", като в рамките на един ден игра за 10 бейзболни отбора от висшата лига. От 2016 г. е и един от собствениците на футболния клуб "Лос Анджелис".

 

"Предпочитам да участвам в комедия. Според мен комедията печели в дългосрочен план. Не съм сигурен, че съм достатъчно добър актьор, за да изиграя истинска трагедия, затова внасям комичен елемент в повечето неща в отговор на световните проблеми", казва Ферел.

 

 

 

 

Видка Атанасова

Станете почитател на Класа