Членове на ЛГБТИ: Израел е разследван за геноцид срещу палестинците. Кой покани посланика на гей парада в София?

Членове на ЛГБТИ: Израел е разследван за геноцид срещу палестинците. Кой покани посланика на гей парада в София?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

"Граждани за солидарност с Палестина", които са и членове на ЛГБТИ общността в България, изразиха възмущението си от присъствието на израелския послалник на гей парада, който се проведе в София на 22 юни. Според тях официалното присъствие на посланик на държава, обвинена във военни престъпления и разследвана за потенциален геноцид, на събитие, посветено на борбата за равни права, изпраща изключително тревожно послание и създава опасен прецедент за прилагане на двойни стандарти.

Пълната позиция на "Граждани за солидарност с Палестина":

Военните престъпления са зло, дори когато са преоблечени в цветовете на дъгата!

 

До организаторите на София Прайд. Ние, ЛГБТИ хора и граждани,подкрепящи равноправието на ЛГБТИ хората, заявяваме, че официалното присъствие на посланик на държава, обвинена във военни престъпления и разследвана за потенциален геноцид, на събитие, посветено на борбата за равни права, изпраща изключително тревожно послание и създава опасен прецедент за прилагане на двойни стандарти.

Призоваваме Вас, организаторите на София Прайд 2024, да положите усилия в укрепване на разбирането за основните принципи на човешките права и равенството във всички техни аспекти. Основната цел на София прайд е противодействието на силите и механизмите на потисничество, свързани с отхвърляне, религиозно заклеймяване, псевдонаучни възгледи и преследване от закона, както и освобождение на ЛГБТИ хората и приемането им от страна на обществото.

Намираме легитимирането на настоящото израелско правителство в явно противоречие стази цел - особено имайки предвид, че организаторите са посочили на официалната страница на София прайд конкретно какво разбират под освобождение:

- Живот без войни, насилие и власт за агресорите, които карат другите да се боят за живота си.

- Живот без дискриминация или потисничество, които карат другите да се боят за физическото или психическото си здраве.

- Финансова независимост и равни възможности за достъп до ресурси, които да бъдат разходвани разумно и с отговорност към настоящите и бъдещите поколения.

- Свобода на придвижването и избора на човек под кое небе да живее и да се развива.

Като симпатизанти, участници и подкрепящи София прайд, ние вярваме в силата на единството и солидарността в борбата за равни права. Тъкмо затова:

 

1. Обезпокоени сме, че представителите на организационния комитет на събитието не са положили достатъчно усилия да гарантират интегритета на проявата, въздържайки се от ангажиране или подкрепа за лица, представляващи държава, замесена във военни престъпления и предполагаем геноцид, в нарушение на поредица от резолюции на ООН и решения на международни съдилища и правозащитни организации.

2.  Призоваваме вашите бъдещи дейности да гарантират, че застъпничеството за човешките права не се прилага избирателно въз основа на политически или дипломатически съображения, или пък финансови зависимости. Универсалността на човешките права е основополагащ принцип, без който те се обезсмислят.

3.  Настояваме еднозначно да заклеймите унищожителната военна кампания на израелската армия в ивицата Газа, причинила смъртта на над 37 000 души, огромната част от тях - сред най-уязвимите във всяко общество, а именно жени, деца и болни хора.

4.  Призоваваме да отхвърлите категорично режима на системна дискриминация и апартейд, установен както на окупираните палестински територии, така и на територията на Израел спрямо гражданите от нееврейски произход. Този режим по своята същност нарушава принципа на равнопоставеността и е несъвместим с идеята за универсални права на човека.

5.  Не на последно място, настояваме правата на ЛГБТИ хората да не бъдат употребявани за изпиране на действията на настоящото израелско правителство. Прикриването на гореописаните системни нарушения на човешките права чрез представянето на Израел като прогресивна държава легитимира случващото се. То също така води до засилване стигматизацията на арабите и мюсюлманите, вкл. тези от тях, които принадлежат към ЛГБТИ общността.

Искрено се надяваме, че с Вашите действия и решения недвусмислено ще отстоявате универсалните принципи, на които се основават правата на човека, и ще гарантирате, че София Прайд в бъдеще ще остане мощна сила за положителна промяна и приобщаване на всички български граждани, загрижени за свободата, демокрацията и равноправието.

 

С уважение,


1.  Александър Бонев / гражданин
2.  Александър Георгиев / урбанист
3.  Виктор Лилов / издател и правозащитник
4.  Виктория Велчева / активист
5.  Виктория Гайдарова / гражданин
6.  Георги Герджиков / преподавател
7.  Георги Спасов / човек
8.  Гергана Господинова / гражданин
9.  Дарина Коконова / активист и художник
10.  Денислав Йорданов / психолог
11.  Десислава Димитрова / специален педагог, активист
12.  Жана Цонева / изследователка
13.  Йоанна Андреева / студент
14.  Калина Петрова / артист, активист
15.  Киара Буска / преподавателка
16.  Кристиан Павлов / гражданин
17.  Лидия Татарска / гражданин
18.  Максим Мокдад / архитект
19.  Мартин Величков / политолог, психолог
20.  Мартин Кръстев / мениджър проекти
21.  Меги Попова / преподавателка
22.  Мел Декорте / социално ангажиран гражданин, студент
23.  Михаил Мишев / политилог, журналист
24.  Момчил Христов / преподавател
25.  Надя Брайт / стендъп комедиантка, писателка
26.  Наталия Атанасова / архитект, инфлуенсър
27.  Нели Константинова / изследовател и преподавател
28.  Огнян Касабов / преподавател
29.  Рада Серафимова / архитект
30.  Радко Мишев / софтуерен инженер
31.  Радослав Бузев / ученик
32.  Рая Апостолова / изследователка
33.  Саманта Бранкова / гражданин
34.  Сарки Сухаил / активист
35.  Светла Търнин / продуцент, куратор
36.  Станимир Панайотов / изследовател
37.  Станимира Цветкова / студент, гражданин
38.  Станислава Ламбова / студент
39.  Стойо Тетевенски / активист и докторант
40.  Троян Михайлов / активист и студент

Станете почитател на Класа