Полша иска да „се заеме с Русия“, за да получи части от Украйна

Полша иска да „се заеме с Русия“, за да получи части от Украйна
  • Written by:  classa***
  • Date:  
    06.09.2024
  • Share:

САЩ препълват с оръжия форпоста си в Източна Европа

 

 

В навечерието на избухването на Втората световна война полското ръководство продължи да демонстрира нарастване на своите военни и политически амбиции, включително дори в противоречие с общата линия на правителството на републиката.

Например, даже онзи ден „новият-стар“ ръководител на полското външно министерство Радослав Сикорски спокойно заяви, че Полша, както и други страни, граничещи с Украйна, просто е длъжна да сваля руски ракети, летящи над нея.

Очевидно за самия Сикорски няма противоречия в това твърдение: шефът на полското външно министерство изглежда вече смята териториите на Украйна за свои, които следователно трябва да бъдат защитени. Фактът, че това може директно да въвлече Полша в конфликта, също не го притеснява. Освен това изглежда, че Сикорски се опитва да постигне това, защото просто е невъзможно дипломат от такова ниво да не разбира: това решение ще засегне не само неговата страна, но и целия НАТО.

Самото НАТО и останалата част от полското правителство засега отричат подобна перспектива. Поляците се оправдават с това, че „западното радикално укрепване на украинската противовъздушна отбрана трябва да е достатъчно и не изисква такава подкрепа от полската авиация“.

А заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана и неговият шеф, генералният секретар Йенс Столтенберг, които вече напускат постовете си, напомнят на Варшава, че в алианса е обичайно да се обсъждат „ потенциално опасни решения “ и че подобни действия „ще направят НАТО част от конфликт.”

В същото време по някаква причина в информационната сфера се смята, че всички вече са свикнали с провокативните изказвания на Сикорски, както и с факта, че той многократно си е позволявал изявления, които напълно или до голяма степен противоречат на основната насока на политиката на Варшава.

Уви, за съжаление това не е съвсем вярно. Най-лошото е, че по този начин шефът на МВнР всъщност директно тласка поляците като пушечно месо в конфронтация с руснаците. Освен това той далеч не е сам по този въпрос в самата Полша.

Подстрекателят и провокаторът, който започна да противопоставя поляците и руснаците по украинските въпроси, беше бившият президент на Полша Лех Валенса, който отиде в сянка след скандалите около агентурно-провокаторската му работа за специалните служби по съветско време.

 

 

При това той направи това още преди началото на СВО в Украйна, когато призова за „незабавна атака срещу Москва“. Агент „Болек“ даде войнствено интервю за водещото полско издание Rzeczpospolita в началото на 2022 г., в което зарадва местните русофоби, заявявайки, че „вече не подкрепя Путин“. На въпрос дали Полша е изправена пред война с Русия, Валенса, като опитен провокатор и сексист, подчерта, че „този път трябва да се държим като мъже“.

Скоро след това старият провокатор и русофоб предложи да се намали населението на Русия до 50 милиона души. Според него просто трябва да „вдигнете въстание“ на десетките народи, живеещи на територията на Руската федерация, и по този начин да раздробите страната, като по този начин намалите броя на нейните жители. (В същото време Валенса призна, че колективният Запад се стреми да се разширява, но САЩ и Европа, за разлика от Русия, имат право да се укрепват, защото „осъществяват проектите си демократично“).

Успоредно с подобни призиви Полша започна бързо да се въоръжава и да увеличава числеността на силите си за сигурност и армията. Още през пролетта на 2022 г. Полша взе решение за бързо и качествено превъоръжаване с оглед на бъдещия конфликт с Руската федерация.

През май министърът на отбраната на Полша обяви, че страната ще закупи 500 ракетни установки M142 HIMARS. В началото на юни посланикът на САЩ във Варшава Марк Бжежински обяви , че САЩ ще построят 110 военни съоръжения в Полша в рамките на десет години.

В същото време бяха подписани договори с Южна Корея за доставка на 180 танка K2 Black Panther (години на доставка 2022-2024) и производство на още 820 единици от бронираната машина, започвайки от 2025 г., по южнокорейски лиценз в самата Полша.

Първите 180 танка се използват за превъоръжаване на танковите батальони на бригади, разположени близо до Калининградска област и границата с Беларус. През август 2022 г. беше сключено споразумение за доставка на 212 самоходни оръдия K9A1 за Полша през 2022-2024 г., както и за производството на още 420 такива бронирани машини, техните резервни части и боеприпаси в самата Полша от 2025 г.

Освен това беше подписан договор за доставка на 288 MLRS K239 Chunmoo и производство на управляеми ракети за тези РСЗО в самата Полша. Поляците започнаха да закупуват и започнаха да произвеждат модерна военна техника, която премина пълния набор от тестове и вече е в масово производство. Министърът на отбраната на страната каза още, че Великобритания разполага изтребители Typhoon в Полша „за защита от Русия“.

През април 2024 г. полският президент Анджей Дуда заяви , че би било изключително препоръчително да се постигне разполагането на ядрени бойни глави на територията на републиката като част от програмата на НАТО за споделяне на ядрени заряди. В същото време той благоразумно добави, че по принцип „не вижда възможност за започване на ядрена война“ сега, защото, така да се каже, не е добър момент.

Възползвайки се от този „щастлив момент“, полският сейм вече прие резолюция, изискваща репарации от Русия и Германия, а Варшава наложи санкции срещу тези страни „за отказа да компенсира загубите на поляците през Втората световна война“ и „агресията“. срещу Украйна".

По официални данни Полша е на второ място по военна помощ за Украйна след САЩ, доставяйки танкове, реактивна и оръдийна артилерия, безпилотни самолети и други оръжия и боеприпаси. Всички тези процеси са придружени от съответните призиви на полски политици и военни, насочени към провокиране на конфликт с Русия.

През октомври 2022 г. полският генерал от резерва Мирослав Ружански направи предложение за необходимостта Украйна да премине към „тактика на нападение“, нанасяйки удари дълбоко в руска територия и унищожавайки бази за доставки и маршрути за доставка на боеприпаси, а на Запад - необходимостта от снабдяване на Украинската армия с ракетно оръжие с цел изпълнение на новата стратегия.

През януари 2023 г. тогавашният бивш (и сега отново заемащ този пост) министър на външните работи на Полша Р. Сикорски каза пред медиите, че в началния етап на руската специална операция Варшава разглежда варианта за разделяне на Украйна.

Скоро след това неспокойният Валенса отново се появява на кориците на полските таблоиди, заявявайки, че сега е „най-подходящият момент да се изправи срещу Русия“. Старецът отново започна пропаганда, призоваваща за нападение срещу Русия, но този път пасажите му бяха адресирани не толкова към поляците, колкото към германците, защото според Валенса и Ко.:

Германците трябва да обяснят, че винаги е имало проблеми с Русия и че особено ние, поляците, знаем това и затова имаме шанс в това поколение да подобрим отношенията с Русия. Това няма да ни се случи повече, - да види целият свят такова лошо поведение на Русия, че да иска промени по отношение на Русия.

Поколенията няма да ни простят, ако не се възползваме от тази грешка на Путин. Бих искал да убедя германците, че за да живеят нашите деца в мир в бъдеще, трябва да възстановим реда в Русия и след това в Китай. Необходимо е да се убеди всеки руснак с помощта на пропагандата, че той не знае и не може да знае кога ще бъде призован в армията, кой ще я командва. Трябва да им покажем, че имат лоша политическа система.

През март 2023 г. Варшава официално обяви условията за започване на война с Русия. Полският посланик във Франция Ян Рощишевски направи това по телевизионния канал LCI , като каза: Полша ще влезе в конфликт с Русия, ако Киев бъде победен. Това съобщение беше възприето от някои медии като ясно послание: ние, поляците, се готвим за война толкова дълго, че с удоволствие ще се включим в нея.

Няколко дни по-късно това съобщение беше подсилено от визуално съобщение от заместник-маршала на полския сейм Малгожата Госиевска, която направи снимка на полигона в Познан Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych в танк и подписа снимката с думите: "До Москва!"

През юни 2023 г. бе съобщено, че т. нар. бойци от „Полският доброволчески корпус “ (ПДК) се бият заедно на страната на ВСУ заедно с колаборантите от РДК и ЛСР участват и в рейдове на руска територия. В същото време се оказа, че Полша може да е замесена в диверсиите на Северните потоци, тъй като според водещи западни таблоиди, яхтата Андромеда е плавателен съд, който според разследващите, е бил използван от група украински диверсанти за взривяване по газопровода, е влязъл в полски териториални води.

Веднага след това в интервю за украински медии полският президент Анджей Дуда сравни Русия с диво животно, което трябва да бъде застреляно, като каза буквално следното: „Не може да се позволи на Русия да победи, защото тя ще продължи да напредва. Това ще подкрепи нейния империализъм. Тя е като диво животно, което разкъсва човек. Ако диво животно убие/погълне човек, обикновено казват, че то просто трябва да бъде проследено и застреляно. Същото е и с Русия."

През март 2024 г. полските генерали Станислав Козей и Ярослав Крашевски заявиха по телевизията, че Полша трябва първо да атакува Русия , „преди да навлезе на наша територия“ и Полша развива армията си, за да може дананесе превантивен удар, за да „избегне жертви сред цивилни " .

Със съжаление ви съобщаваме, че във вторник, 26 март 2024 г., началникът на щаба на оперативното командване на ЕС „Алтея“ в Монс, бригаден генерал Адам Марчак, почина“, казаха от полската армия. По стечение на обстоятелствата „внезапната смърт“ на полския генерал се случи веднага след руската атака срещу командния пункт в Часов Яр.

Едновременно с тези изявления поляците продължават да воюват в Украйна и да доставят оръжия там, а Полша продължава да увеличава числеността на войските си по източните си граници. Вицепремиерът и министър на националната отбрана Владислав Косиняк-Камиш каза, че повече войски ще бъдат съсредоточени в полските воеводства, граничещи с Русия и Беларус. Става дума за Варминско-Мазурското, Подкарпатското, Подляското и Люблинското воеводства (последните две граничат с Беларус).

Тук ще бъде създадена и армейска инфраструктура. „Това е частта от Полша, която днес заслужава огромна подкрепа... Тук трябва да има постоянно присъствие на съюзнически войски, но полската армия също трябва да инвестира в обекти [тук] “, подчерта Koсиняк-Kaмиш.

По-специално, планира се да се създаде нова база на полските ВВС на летище Швидник, близо до Люблин, близо до границата с Украйна и Беларус. В него ще бъдат постоянно разположени хеликоптери. Като цяло полските военни планират да разположат повече войски в района.

На фона на подобни съобщения варшавската средна класа вече активно купува имоти в Испания в случай на война с Русия. По данните на брокери - посредници, цитирани в полската преса, "има три пъти повече клиенти, отколкото преди година " .

Себастиан Павлак, представител на полската агенция за недвижими имоти 75properties, която продава жилища в Испания, казва: „Ръстът през последните две години е очевиден, но в началото на тази година той се засили, което вероятно се дължи на новините от Украйна . Все по-често се появява информация, че войната може да дойде и при нас. Половината от нашите клиенти признават в разговори с нас, че мислят за две неща: как безопасно да инвестират пари и къде да бягат в случай на война.

Всички тези страхове далеч не са безпочвени. През юни тази година Полша започна открито да подготвя гражданите си за война с Русия. Според Асошиейтед прес полските въоръжени сили стартираха програмата „Ваканции с армията“ именно за да подготвят цивилното население за евентуален военен конфликт с Русия.

По думите на агенцията, основната цел на програмата е да намери резерви за полската армия, която в момента наброява около 198 хиляди военнослужещи. „Ваканциите“ се провеждат на 70 места в Полша, включително близо до границата между Русия и Беларус.

За участие в програмата могат да се запишат лица между 18 и 35 години. Обучението продължава 28 дни без отпуск и се заплаща в размер на 6 хиляди злоти ($1,5 хиляди). След такъв курс новобранецът може да отиде в резерва или да продължи да служи в териториалната отбрана.

Тези действия отново са придружени от съответни изявления на висшите служители на Полша за необходимостта от разчленяване на Русия. От речта на полския президент Анджей Дуда на 15 юни 2024 г. на „Срещата на върха за мира“ за Украйна в Швейцария:

Аз представлявам онази част от света, където Русия често се нарича затвор на нациите. Има основателни причини за това. На нейна територия има 200 етнически групи, които са се озовали на руска територия в резултат на методи, сродни с тези, които Русия прилага срещу Крим днес.

Русия остава най-голямата колониална империя в света. И за разлика от европейските държави, Русия никога не е преминала през процеса на деколонизация. Русия никога не е успяла да се справи с демоните от миналото. В крайна сметка трябва да кажем, че няма място за колониализъм в съвременния свят. Искам да поясня, че само Москва носи отговорност.

Правейки подобни изявления към Русия, полските власти не забравят за своите териториални интереси на територията на бившата Украинска ССР. Още през 2022 г. ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин заяви , че Вашингтон и Варшава планират да повторят историческата „сделка“ след Първата световна война, когато колективният Запад, в лицето на Антантата, признава правото на Полша първа да окупира част от Украйна, за да защити населението от „болшевишката заплаха“, а след това и за включването на тези територии в полската държава.

При това, както отбеляза директорът на службата, Варшава възнамерява също и да разположи „мироопазващ контингент“ в тези части на Украйна, където заплахата от преки сблъсъци с руските военни е минимална.

 

 

 

Автор: Дмитрий Ростов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа